Illatmúzeummal és látványműhellyel gazdagodik a Pannonhalmi Főapátság

Forrás: turizmus.com

 2021. május 21. 18:12

A gyógynövényes hagyomány felpezsdítésében újabb mérföldkőhöz érkezett a Pannonhalmi Főapátság, melynek gyógynövénykertjében május 30-án nyílik meg az ország első illatmúzeuma és a gyógynövényes látványműhely.

A magyarországi bencés gyógynövénykultúra egyidős a pannonhalmi monostorral. Folyamatosan éltek itt olyan szerzetesek, akik szakképzett művelői a hagyománynak és szakkönyveikben, kéziratos munkáikban rögzítették kísérleteiket, tapasztalataikat.

Az Illatmúzeum betekintést enged az ezeréves szerzetesi gyógynövénykultúrába, a gyógyászat és az illatszeripar alapanyagát adó illóolajok előállításába, a termékek gyártásába – tájékoztatta szerkesztőségünket a Pannonhalmi Főapátság.

Az Illatmúzeum betekintést enged az ezeréves szerzetesi gyógynövénykultúrába

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A Pannonhalmi Illatmúzeum nemcsak azért különleges, mert az első ilyen az országban, hanem mert egészen az alapoktól indítja az ismerkedést. A látogatók először a gyógynövénykert parcelláiban a helyben termesztett növényekkel, alapanyagokkal találkozhatnak. Utána érkeznek meg a lepárlóba, ahol vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolajokat.

Pannonhalma legrégibb és legnagyobb területén termesztett növényéből, a levendulából évente átlagosan 110-130 liter illóolajat készítenek. Ez azt jelenti, hogy 11-13 ezer darab 10 milliliteres üvegcsét töltenek meg az illatos párlattal.

A látogatók az előállítás folyamatáról nemcsak hallhatnak, de meg is nézhetik a lépéseket a látványmanufaktúrában egészen a termékek gyártásáig, és csomagolásáig. Mindemellett játékos, interaktív feladatok várják az érdeklődőket. Sőt azt is megtudhatják, hogyan lehet egyszerűen – akár otthon – különböző kivonatokat készíteni a gyógynövényekből. Miután lejegyeztük a lépéseket, azt is megtudhatjuk, mire és hogyan használták a szerzetesi gyógyászatban ezeket.

A monostori orvoslás szinte a főapátsággal egyidős. A monostor kórházat tartott fenn a környékbeli betegek ápolására. A tárlóból patikai üvegek, fa tárolótégelyek, szelencék köszönnek vissza. És ott van Reisch Elek bencés gyógyszerész testvér felbecsülhetetlen hagyatéka, a több mint 500 receptúrát tartalmazó könyve, de egy 1566-os díszes, patikai edény is.

Mintha egy 18. századi szerzetes, vagy parfümőr épp a munkaterületén dolgozna...

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Öt nagy, hagyományos pannonhalmi illat csábítja a látogatókat egy kis szimatolásra. Tölcséreken keresztül szippanthatjuk be a levendula, az orvosi zsálya, a kakukkfű, a citromfű és a borsmenta jellegzetes illatát.

A folyosókon haladva a lépcsőházban az illóolajok, és a parfümipar kronológiába rendezett történelmével mélyíthetjük tudásunkat, évezredes illatok várják, hogy megszimatoljuk azokat. A tömjén, amelyet már az ókori egyiptomiak is füstölőszerként használtak, a pacsuli, amely a viktoriánus kor illatzacskóinak, pot-pourri- és parfümillatainak meghatározó összetevője volt. Továbbá a mirhába, a rózsába, a rozmaringba, a pézsmába és az ámbrába is beleszippanthatunk, valamint az is kiderül a látogatásunk végén, hány kilogramm rózsaszirom szükséges 1 kilogramm illóolaj előállításához.

Az egyedülálló turisztikai látványosság „A Pannonhalmi Gyógynövénykert komplex turisztikai fejlesztése” című GINOP-pályázat segítségével valósulhatott meg.