Ilyen lesz a megújuló Városháza Park

Forrás: MTI

 2022. április 29. 12:50

A Lépték-Terv Tájépítész Iroda nyerte a Városháza Park tervpályázatát. Az ünnepélyes eredményhirdetést pénteken délelőtt tartották.

"A városvezetés a nyitott és zöld kormányzásban, a közösségi döntéshozatalban hisz, amelyet a lehető legszélesebb módon szeretnénk megnyitni az emberek előtt. A méltatlan állapotban lévő Városháza Park felújítási projektje része egy komplex fejlesztési programnak" - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a pénteki díjátadón.

Kitért arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat jelenleg parkolásra használt udvarának, a nyolcezer négyzetméteres parknak a visszaadása a budapestieknek egyik fontos választási ígérete volt három évvel ezelőtt.

Beszélt arról is, hogy zajlik a Városháza hátsó homlokzatának felújítása, és a tervek között szerepel, hogy a Merlin Színháznak korábban helyet adó épület felújításával, a Budapest Galériának a Gerlóczy utcai szárnyba költöztetésével még több életet és kultúrát hozzanak a Városházára.
A tervpályázatot tavaly novemberben írták ki, a beérkezett 19 pályaművet egy szakmai bírálóbizottság értékelte.

Kör alakú lesz az új park

Fotó:  Lépték-Terv

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes kiemelte: nem a Városházának csinálnak parkot, hanem azt szeretnék, hogy a főváros kapjon egy új, központi teret.

"Neves építészeket, tájépítészeket, klímaszakértőket, a kulturális örökség védelmének képviselőit, a kerületet, sokféle szakmai hátterű és világlátású embert hívtunk meg a bírálóbizottságba, amelyben egyetlen politikusként vettem részt. A díjazottak kiválasztását hosszú vita előzte meg, végül sikerült konszenzusos döntést hoznunk" - mondta Kerpel-Fronius Gábor, aki a bírálóbizottság elnöke volt.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze, a testület társelnöke megjegyezte: a pályázatban megfogalmazott feladat lényege az volt, hogy "meg kell fordítani" a Városházát, új eleje legyen az épületnek. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, a bírálóbizottság tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy anno az Erzsébet-híd megépítésével a főváros elveszítette főterét, és azóta keresik azt.

"Egy város akkor lesz jó hely, ha az emberek ott jól érzik magukat. A szimbólumként választott kör befogadja azokat a történeteket, amelyek itt az elmúlt kétszáz évben zajlottak, a városfalat, a meg nem épült épületszárnyat, a Madách-tengely megtorpanását, illetve azt a fasort, amelyet akkor ültettek, amikor egy butiksor épült oda" - mondta a győztes tájépítész iroda nevében Szakács Barnabás.

A tervek szerint a Városháza Park megújítását célzó munkálatok 2023-ban kezdődnek el.

További információk és látványtervek ezen a linken.