Ilyen lesz az ősszel újra megnyíló tatai Esterházy-kastély

Forrás: turizmus.com

 2020. február 20. 16:09

A munkálatok miatt jelenleg még zárva tart a tatai Esterházy-kastély, a gyönyörű rokokó épület néhány felújított részletéről azonban sikerült képeket szereznünk.

Amint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a jelenleg is folyó, átfogó felújítás után idén ősztől fogad újra vendégeket a tatai Esterházy-kastély.

A klasszicizáló késő barokk stílusú grófi rezidencia terveit Fellner Jakab készítette, a munkálatok nagyobb része minden bizonnyal 1765 és 1769 között zajlott, de az építkezés csak 1777-ben fejeződött véglegesen.

Az angolparkot 1783-tól Esterházy (IV.) Ferenc gróf kezdte el kialakítani a Cseke-tó partján, amelyben egy kiskastélyt is emeltetett.

Az elkészült tatai parkban kerti mulatságokat és vízi ünnepélyeket tartottak. 1809 augusztusa és novembere között a tatai kastélyban lakott az I. Napóleon francia császár hadai elől idemenekült I. Ferenc király és Mária Ludovika királyné. Tatát a 19. század elején a sok itt élő művész miatt „Magyar Weimarnak" is nevezték.

A beruházást végző Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. a Facebook-oldalán osztotta meg a következő fotókat a tatai Esterházy-kastélyról: