Ilyen lett a tavasszal megnyíló komáromi Csillag erőd (videó)

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 21. 18:17

Elkészült a komáromi Csillag erőd teljes körű helyreállítása és bővítése. A korhű erőd kilátóval, ágyúállással, lőrésekkel és interaktív múzeumi központtal várja majd a tátogatókat 2020 tavaszától.

A Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése. A hatmilliárd forintos beruházással a komáromi erődrendszernek – amely az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt – egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát.

Az erődben egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött. Hét évtized után itt talál majd otthonra a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének több száz különleges darabja.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épület pénteki sajtóbejárása előtt az MTI tudósítása szerint elmondta: a Mányi István építész tervei alapján elvégzett rekonstrukció megmentette az épített örökség értékeit, azonban funkciójában és vizuálisan is megjeleníti a 21. századot.

Egy több mint 7000 négyzetméteres új kulturális központ jött létre

Fotó: Városliget Zrt.

Az új létesítmény 2020 tavaszán nyílik meg, oktatási, ismeretterjesztési feladatokat ellátva korszerű, interaktív múzeumi körülmények között.

Az ide kerülő, görög, római és reneszánsz szobrok gipszmásolatainak gyűjteményét 1945 után már nem állították ki.Többek között középkori, valamint reneszánsz síremlékek, Donatello lovasszobra, a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport és Michelangelo több szobrának másolata is ki lesz állítva.

Az új kiállítótér látványterve a Szépművészeti Múzeum gipszmásolataival

Fotó: Városliget Zrt.

A komáromi Csillag erőd felújítását megelőzően a bécsi katonai archívumban megtalálták az épület tervrajzait, ennek köszönhetően – ahol lehetséges volt – az eredeti állapotában állították vissza az erődöt a két évig tartó felújítás során.

A kibővített térben nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kapott. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.

A Csillag erőd udvara szabadtéri színpadnak is alkalmas

Fotó: Városliget Zrt.

A Csillag erőd a komáromi erődrendszer egyik tagja, az erődrendszer az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb katonai beruházása volt, 200 ezer fős sereget is képes volt befogadni.

A Csillag erődöt a Monarchia hadserege laktanyaként és raktárként használta. Lengyel menekültek kaptak itt menedéket az után, hogy Németország lerohanta Lengyelországot. A nyilas hatalomátvétel után az erőd internálótábor lett; zsidók és cigányok ezreit indították innen megsemmisítő táborokba.

A második világháború után szükséglakásokat alakítottak ki a létesítményben, majd eladták a helyi ÁFÉSZ-nek, amely zöldségraktárként használta. Később az állam visszavásárolta az erődöt, az épület 2005 óta látogatható műemlék.

Kattintson a videóra és nézze meg, hogyan alakult át korszerű kulturális intézménnyé a komáromi erődrendszer kiemelt tagja!