Ilyen-olyan adatok az USA turizmusáról

Forrás: turizmus.com

 2018. május 23. 12:25

Hiába keresünk mérvadó adatokat az amerikai turisztikai ipar 2017. évi teljesítményéről, hivatalos statisztákat már hónapok óta nem közölnek.

Egyelőre teljes a bizonytalanság arról, hogy merre tart az amerikai utazási piac. A május 21-én megnyílt International Pow Wow hivatalos sajtótájékoztatóinak előadói kínosan kerülik a témát.

Egy tavaly megjelent statisztikai adat szerint ugyanis 2016-ban 300 (!) százalékkal emelkedett a beutazó turisták száma – ami, ugye elképzelhetetlen. A félrevezető adat napvilágra kerülését követően az USA kereskedelmi minisztériuma felfüggesztette az adatközlést és bejelentették, hogy csak az adatszolgáltatás és elemzés teljes átvizsgálását követően, 2018. év végére lesznek ismét megbízható adatok. Addig, úgy tűnik, a sötétben tapogatóznak a szakemberek.

Miami Beach, Florida

Fotó: turizmus.com

A Denverben megnyílt IPW szervezője, a US Travel Association elnöke mindenesetre bizakodó. Roger Dow szerint félrevezető az elmúlt hetekben megjelent adat, miszerint 4 százalékkal csökkent az iparág forgalma az év első negyedében. Szerinte inkább a stagnálás vagy még inkább a növekedés lassulása jellemzi Amerika utazási iparát. Dow sajtótájékoztatóján két új adatot is közreadott, amelyek viszont megerősítik az általa túlzónak minősített első negyedévi statisztikai számokat. Megítélése szerint ugyanis tavaly az utazási iparág bevételei 32,2 milliárd dollárral csökkentek, és ennek következtében 100 000 munkahely szűnt meg ebben az iparágban.

A visszaesés okairól a turizmus.com-nak adott interjúban már említést tett - ezek a low-cost légitársaságok, a növekvő piaci verseny és az erős dollár – de arról is szólt, hogy a biztonság immár kulcskérdéssé vált. Az elmúlt hónapokban történt iskolai tömeggyilkosságok már éreztetik hatásukat. Néhány ország, Norvégia, Németország, Kanada és az Egyesült Királyság figyelmeztetést is kiadott az USA-ba tartó turisták számára. A biztonságot övező bizonytalanság első okának idén már a fegyveres akciókat jelölték meg, a tavalyi beutazási adatokat viszont még a hurrikánok és  drámai bozóttüzek is befolyásolták. Érthető, hogy ilyen körülmények között kétszer is meggondolják, az emberek, hogy megveszik-e repülőjegyüket az Egyesült Államokba.

Ugyanakkor a nagy britanniai turisztikai kimutatások szerint évente 6 millió  brit tölti szabadságát Floridában, a francia turisták száma pedig 4 százalékkal emelkedett 2017-ben. Viszont az egyik legnagyobb piacnak számító Kanadából egyre kevesebben érkeznek - az idei év első negyedében 10 százalékos volt a csökkenés.

Egy másik - szintén pozitív - adat szerint tavaly az utazási szektor bevétele 3,5 százalékkal nőtt, s ezen belül a kikapcsolódásra, pihenésre érkezők költései 5,2 százalékkal haladták meg a 2016-os szintet. 
Ilyen, egymásnak gyakran ellentmondó adatok ismeretében  nehéz értékelni az USA turisztikai iparágának helyzetét. Annyi azonban bizonyos, hogy a szállodákban, az autókölcsönzőkben és reptereken nem érezni a hanyatlást - mindenütt zsúfoltság és tömeg tapasztalható.