Ilyen szarvast még nem látott

Forrás: turizmus.com

 2016. október 24. 16:08

Mostantól Dybowski-szikaszarvasokat is lehet látni a Budakeszi Vadasparkban. A rendkívül ritka állat a hazai vadonban szabadon egyáltalán nem lelhető fel.

A Budakeszi Vadasparkba, ahol természetes élőhelyükön lehet megtekinteni a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat, az őstulkok után most egy újabb kuriózumértékű állatfaj érkezett, amely ugyan szorosan kötődik a hazai faunához, a legtöbbünk mégsem találkozhatott vele. Szikaszarvast, vagyis egyik alfaját, a Dybowski-szikaszarvast eddig ugyanis csak a Fehérvárcsurgói Vadaskertben lehetett látni, ahová 1975-ben kerültek. Az eredetileg Kelet-Ázsiából származó állat hazai telepítésének sikerességét az is biztosította, hogy a szikaszarvasok jól bírják a téllel járó hideget, vagyis könnyebben képesek alkalmazkodni az európai éghajlathoz és viszonyokhoz.

 

A Budakeszi Vadaspark gím- és dámszarvasaihoz két hónappal ezelőtt, a Fehérvárcsurgói Vadaskertet kezelő VADEX Mezőföldi Zrt. jóvoltából, egy fiatal Dybowski-szikaszarvas tehén és bika érkezett. A szikaszarvas párt az ilyenkor természetes, állatvédelmi protokoll szerinti beszoktatási időszak után mostantól a nagyközönség is láthatja.