Ilyen volt az első bringatúra Palócföld vadregényes tájain

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 28. 12:23

Palócföld vadregényes tájait és a különösen kedves településeket most közelről is láthatták mindazok, akik részt vettek a Palóc Út Egyesület szervezében megrendezett 5 napos study-touron, a Palóc Bringatúrán.

Magyarország északkeleti szegletében, Szlovákia közvetlen szomszédságában, hegyek-völgyek, dombok és fennsíkok ölelésében várja a kirándulni és kikapcsolódni vágyókat Palócföld.

A most induló palócföldi kerékpárkölcsönző hálózat tagjai nem csupán kerékpárt, e-bringát szeretnének nyújtani, hanem egy páratlanul szép túraprogramot, ahol mindenki a saját erőnlétének megfelelően választhat útvonalat a térségben.

Bringán a csapat, a „díszlet” a lenyűgöző palóc táj

Fotó: palocbringa.eu

Ahogyan a mostani, első túra részvevői is nyilatkoztak, nehéz lesz választani, hiszen a Mátrafüredet, Terényt és a szlovákiai Magasmajtényt (Hrusov) átfogó háromszöget páratlan szépségű természeti látvány és különleges épített környezet övezi. Egy biztos, bármelyik szeletét is választjuk, felejthetetlen élményben lesz részünk.

„Egy jól sikerült 5 napos study-touron vagyunk túl, aminek minden pillanatát élveztük. Szeretnénk, ha a kerékpárkölcsönző hálózat tagjai bővülnének és még színesebb kalandtúra várná ideérkezőket” – nyilatkozott a sajtótájékoztatón Frics Balázs túravezető.

A táj mint „ügyességi terep”

Fotó: palocbringa.eu

A túra első napján a Mátrát megízlelve, a Nógrád megyei Maconkai-tó körül kerekezve, Bárna volt a végállomás. A csodás környezetben megtett kerekezés után a BárnaVad Fogadójának kulináris élményeivel zárult a program.

A második nap talán még nagyobb kihívást jelentett, hiszen itt a megtett távolság 60 kilométer volt. Felkerekeztek sokak kedvelt helyszínére a Medves-fennsíkra, majd a szlovákiai Rapovcén a fürdőzést követően Szécsény-Pösténypusztán zárult a nap.

Piknikszünet

Fotó: palocbringa.eu

A harmadik napon Balassagyarmai-Iliny-Buják-Terény volt az útvonal, ahol a bringázás élménye mellett a balassagyarmati Kerékpár Múzeum és a rimóci Főkötő Múzeum is lenyűgözte a résztvevőket.

A túra következő napja tartalmazta talán a leglátványosabb elemeket. Nem is szükséges mást mondani, mint Hollókő–Garáb–Buják–Terény. Valóságos kulturális kalandtúra ez az útvonal, ahol a palócok története és a táj szépsége összecseng.

A zárónapon a szlovákiai Magasmajtény (Hrusov) panorámájában gyönyörködhettek a bringázók, majd az Ipolyon átkelve Drégelypalánkon ért véget az 5 napos study-tour.

Hrusov tájházai előtt

Fotó: palocbringa.eu

A jó hangulatban telt napok, az élménygazdag program, az elektromos kerékpárok okozta biztonság és kényelem, a vendéglátók kedvessége mind azt erősítik, hogy a Palóc Bringatúra egy olyan megvalósult álom, ami a jövőbeni e-bike túrák zászlóshajója lehet.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen ez a Palócföld!

2019. október 24.