Imádják a bécsiek a piacokat, újakat is nyitnak

Forrás: turizmus.com

 2023. május 20. 10:34

Kiállták a próbát, így július 1-jétől négy új hellyel bővül az osztrák főváros piacainak listája. Állandó státuszt kap a Neubaumarkt, a Matznermarkt, az Alszeilenmarkt és a Servitenmarkt.

Könnyen elérhetőek, regionális és bio termékeket kínálnak valamint fontos találkozóhelyek a környékbeliek számára az osztrák főváros piacai, amelyek változatos árukínálatukkal izgalmas lenyomatai Bécs sokszínűségének. Nem csoda hát, hogy népszerűségük évről évre nő, tavaly májusban már hetente 387 600 vásárló látogatott ki az osztrák főváros valamelyik piacára, ami nyolcszázalékos növekedés 2019 azonos időszakához képest. Ráadásul a kis- és középvállalkozások számára is fontos gazdasági platformot jelentenek, hiszen a kistermelők itt tudják értékesíteni árujukat a fogyasztók számára – tájékoztatta lapunkat Bécs város képviseleti irodája.

A nagy népszerűségre és fontos gazdasági szerepre tekintettel az osztrák fővárosban – a meglévők mellett – hat további piac működik kísérleti jelleggel, ezek közül állandósítanak most négyet.

Fix hetipiac lesz  július 1-jétől a Neubaumarkt a 7. kerületben, a Matznermarkt a 14. kerületben, az Alszeilenmarkt a 17. kerületben és a Servitenmarkt Alsergrundban.

Ez főleg az árusoknak jelent majd könnyebbséget, akiknek ettől kezdve nem kell minden piacnapra közterülethasználati-engedélyt kérniük.

Négy új állandó piaca lesz Bécsnek

Fotó: © PID / Christian Fürthner

Szintén a piacokat érintő változás, hogy július 1-jétől kibővítik a Kutschkermarkt és a Viktor-Adler-Markt területét, a Naschmarkton pedig vasárnaponként 10 óra helyett már 9 órakor kinyithatnak a vendéglátó egységek. A záróra változatlanul este 9-kor lesz, a szombati bolhapiac pedig továbbra is 3-ig lehet nyitva.

Két új piac sorsa még függőben – a simmeringi Lorymarktról és a donaustadti Mazzucco-Marktról később döntenek. Utóbbi még csak idén májusban indult és kétszer rendezték meg, de máris imádják a környékbeliek.