Íme a tíz leginnovatívabb város

Forrás: vg.hu

 2017. augusztus 30. 14:49

Az Innováció európai fővárosa cím idei pályázatán a dán Aarhus városa, Berlin, Koppenhága, Helsinki, Nizza, Párizs, Tallinn, a finnországi Tampere, Tel-Aviv és Toulouse került be a legjobb tíz közé, amelyek közül november 7-én Lisszabonban az úgynevezett webes csúcstalálkozón nevezik meg a nyertest.

Carlos Moedas kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztos elmondta, az Innováció európai fővárosa díj inspiráló és innovatív ötleteket vonultat fel Európa-szerte. A verseny győztese 1 millió eurót kap (mintegy 310 millió forint) a város innovatív tevékenységének és projektjeinek támogatására, a második helyen végzett városok 100-100 ezer eurót kapnak – közölte az uniós biztos.


A verseny nyertese 2014-ben Barcelona, 2016-ban pedig Amszterdam volt – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

Az Innováció európai fővárosa címre minden legalább 100 ezer lakossal rendelkező város pályázhat. A pályázó városokat az aktuális társadalmi kihívásokra adott innovatív megoldások alapján ítélik meg. A városoknak be kell mutatniuk, hogyan valósították meg az innovatív koncepcióikat, milyen módon vonták be terveik elfogadásába és megvalósításába a lakosokat és azt, hogy az innovatív projektek végrehajtása hogyan erősíti a helyi ökoszisztémát.