Indul a 6. MOL Nagyon Balaton

Forrás: turizmus.com

 2018. május 19. 16:48

A pünkösdi nyitóhétvégével hivatalosan is elrajtol a 6. MOL Nagyon Balaton, mely a Balaton Régió eseményeit májustól-októberig átfogó, nagyfesztiválokat, kulturális programokat, különleges gasztroeseményeket felvonultató programdömpinggel várja idén a több mint egy millió turistát.

A tavalyi sikernek köszönhetően idén is megjelent, és országszerte fellelhető a Balaton Magazin és a Best of Summer kiadvány, benne a legizgalmasabb balatoni eseményekkel és a legjobb helyek ajánlóival.

 

Egy tó, tengernyi program

A MOL Nagyon Balaton idén is összegyűjtötte a Balaton Régió legjobb programjait, legyen szó gyerek- vagy sporteseményekről, gasztro-, bor- vagy jazzfesztiválokról, nagy zenei- vagy épp összművészeti fesztiválokról. Ennyi program között egészen biztosan mindenki megtalálja a számításának megfelelő elfoglaltságot, akár egy hétvégét, akár a nyári vakációt tölti a Balatonon, de a régióban élők is szívesen látogatnak el a környező települések által szervezett rendezvényekre.

 

Májustól - szeptemberig

A MOL Nagyon Balaton idén is az Ultrabalatonnal indult május 11-én, amikor is 12. alkalommal rajtolt el a több mint 11 ezer futó.

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino vagyis Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna, hogy 10 nap alatt, május 18-27. között körbesétálják a Balatont. Nem először teszik ezt, 2017 februárjában már nekiindultak egyszer, akkor blogjukat és kalandjaikat több ezren követték.  Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap.

Idén nyáron a Hosszúlépés. Járunk? csapatával is lehet majd sétálni a Balaton környékén, ugyanis a nyár folyamán különböző tematikus városnézéseken és épületbejárásokon keresztül segítenek megismerni a tó kevésbé ismert oldalát.

A teltházas Halott Pénzt követően, június 22-én a Margaret Island, míg a nyár zárásaként szeptember 8-án Ákos lép majd fel a Kompkoncerten a Balaton közepén, a naplementében összekapcsolódó két komp színpadán.

Siófok várossá válásának 50. évfordulóját különleges, tíz nagy rendezvényből álló programsorozattal ünnepli. A nyitóesemény szintén a Pünkösdi hétvégén, május 18-21. között, Pünkösdi Szezonnyitó címmel zajlik majd a siófoki PLÁZS-on.

A Balaton környékén ezen a nyáron sem lesz hiány borfesztiválokból: június 8-10. között Balatonfüreden a Könyv-Bor-Jazz Fesztivál az országos könyvhéthez csatlakozva várja 3 napon keresztül a jazz, könyv és bor kombináció szerelmeseit. Balatonbogláron július 4-8. között kóstolhatunk pezsgő, habzó vagy éppen gyöngyöző italokat a Parti Pezsgés alkalmával, míg július 13-29. között Badacsonytomajon vár a régió szinte összes borásza a Badacsony Bor7-en, utána pedig augusztus 10-től a sok évtizedes hagyománnyal rendelkező Balatonfüredi Borhetek várják majd a finom borok kedvelőit.

Június 9-10. között harmadik alkalommal rendezik meg a népszerű vitorlásversenyt, a Nemzeti Regattát a 172. éves Balatoni Hajózási Zrt szervezésében. Balatoni Nyár címmel indít új programot a MOL Nagyon Balaton Révfülöpön, ahol ingyenes koncertet ad majd június 16-án, a Nagy-Szín-Pad! verseny egyik döntőse, Antonia Vai és a Kiscsillag.

A siófoki PLÁZS-on június 16-tól kezdetét veszi a partidömping, a szezonnyitó estén fellép a Punnany Massif, az Ocho Macho és az NB.

A balatonfüredi Anna-bál egészen biztosan nem szorul bemutatásra, azonban idén ezen az éjszakán a Blaha Lujza utca bálteremmé változik és a hagyományos bál alternatívájaként az Anna-utcabál várja az ide érkezőket.

Idén is ellepik a Balatont és környékét a jobbnál jobb fesztiválok: Magyarország egyik legnagyobb életmódfesztiválja, az Everness 2018-ban is vár a Balaton partján, Alsőörsön. Tudatosság, feltöltődés, kikapcsolódás, önfejlesztés és közösség – Everness június 20-25. között.

A Kultkikötő, ahogy minden évben, így most is várja az igényes szórakozás kedvelőit a Balaton partján, több helyszínen. A 2018-as évben már több mint 200 eseménnyel - zenés és prózai színházi előadásokkal, koncertekkel, családi programokkal, filmvetítésekkel, kiállításokkal és borkóstolókkal - várja a kultúrára szomjazókat.

A Balaton egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja minden eddiginél nagyobb durranást ígér július 4. és 8. között. A Balaton Sound színpadain olyan előadók lépnek majd fel, mint a The Chainsmokers, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Martin Garrix, DJ Snake, Axwell V Ingrosso, Alesso vagy éppen Rita Ora.

Az idén 5. alkalommal jelentkező KeszthelyFest a nyugat-balatoni nyár egyik legkiemelkedőbb eseménye, ami július 6-8. között várja majd több színpadon számos koncerttel, valamint egyre több borházzal és változatos gasztronómiai kínálattal a látogatókat.

Júliusban Veszprém pár hétre fesztiválközponttá alakul, hiszen július 11-15 között, immáron 15. alkalommal rendezik meg a VeszprémFest-et. A rendezvény nyaranta több napon át kínálja különböző zenei műfajok legszínvonalasabb világhírű előadóit.

Szintén Veszprémben, július 18-án kezdetét veszi az ország legnagyobb és legnépszerűbb utcazene fesztiválja, ahol az utcazenészeken kívül ismert előadók is koncerteket adnak, és olyan emberközeli élményben lehet része az ide látogatóknak, amilyet más fesztiválokon nem lehet megtapasztalni. Idén július 20. és 29. között rendezik meg a Balaton legnagyobb összművészeti fesztiválját, a 28. Művészetek Völgyét Kapolcson, Vigándpetenden és Taliándörögdön. A tíznapos fesztiválon közel 1200 különleges programmal várják a látogatókat: koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, közösségi programokkal és interaktív játékokkal is készülnek a szervezők. A Völgy nagyszínpadán pedig ott lesz az Asian Dub Foundation, a Triggerfinger és a DePhazz is.

Idén nyáron is útjára indul a Klassz a pARTon! nevű nyáresti komolyzenei koncertsorozat, amelynek keretében neves előadóművészek és zenekarok, valamint a feltörekvőben lévő ifjú titánok lépnek fel a Balaton partján.

A Tihanyi Piac Placc idén is teret ad a művészeteknek: szombati koncertekkel, mozival, design bolttal, július 16 és 22 között pedig ARTplacc-cal vár a tihanyi piac.

Az augusztus elején immár 7. alkalommal induló Paloznaki Jazzpikniken olyan sztárvendégek lépnek majd fel, mint Jamie Cullum, Soul II Soul, az Electro Deluxe, a Kraak & Smaak vagy Geszti+Jazz+Az+Lányok.

A MOL Nagyon Balaton és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében idén először vár Balatonbogláron a Gömbkilátó mellett lévő réten a Balaton Piknik augusztus 19-én, melynek sztárvendége az idén 25 éves pályafutását ünneplő Kruder & Dorfmeister duó lesz.

Sajnos azonban egyszer a nyári vakáció is véget ér, ezt már-már hagyományosan a zamárdi STRAND Fesztivál és az idén új helyszínre költöző, B my Lake zárják. A B my Lake idén új helyszínen, Keszthelyen várja majd a minőségi elektronikus zene rajongóit.