Indul a balatoni elsősegélynyújtó szolgálat

Forrás: MTI

 2017. június 29. 17:34

Pénteken indul a 2017-es balatoni elsősegélynyújtó szolgálat, tizenkét Balaton-parti település tizennyolc strandján segítenek önkéntes fiatalok.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy csaknem háromszáz önkéntes június 30-ától augusztus 20-áig lát el a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket, amelyek közül a leggyakoribbak a kagyló okozta vágások, a rovarcsípések és a különböző sportsérülések. Délelőtt tíztől este hatig dolgoznak a fiatalok 18 strandon.

A programban az északi partról Alsóörs, Balatonudvari, Révfülöp és Badacsony, míg a déli partról Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó és Balatonföldvár vesz részt.

A főigazgató „hétköznapi hősöknek” nevezte a vállalkozó kedvű elsősegélynyújtókat, akik szerinte komoly feladatot látnak el. Megjegyezte: nagyon jó hír, hogy bizonyos megyékben túljelentkezés tapasztalható.

Abbéli reményét fejezte ki, hogy nem kell sok ellátást nyújtaniuk az önkénteseknek. Ha azonban szükség lesz rájuk, segítik a nyugodtabb, kellemesebb pihenést.

Tizenkét Balaton-parti település tizennyolc strandján segítenek fiatal önkéntesek

 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője úgy vélekedett, hogy a fiatalok személyisége pozitív irányba fejlődik, ha elsősegélynyújtással foglalkoznak. Egy strandon sokféle egészségi probléma adódik, néha egészen komoly beavatkozásokat kell elvégezni, ezért is üdvözlendő a vöröskeresztes jelenlét – mondta.

A rendezvényen élethű baleseti bemutatót tartottak, amellyel a biztonságos nyári fürdőzésre kívánták felhívni a figyelmet.

Tavaly a fiatalok 2710 esetben segítettek, sőt egyszer életet is mentettek. A 2007-es indulás óta összesen 33351 sérülést láttak el, és ötször végeztek közvetlen életmentő beavatkozást.

Megkérdőjelezhetetlen az elsősegélynyújtó szolgálat létjogosultsága; a programban részt vevő balatoni strandok minden évben nagy örömmel veszik, hogy vöröskeresztes önkéntesek vigyáznak a fürdőzőkre.