Indul a diósgyőri vár rekonstrukciója

Forrás: Magyar Építők

 2018. április 19. 15:59

Hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok a diósgyőri vár teljes külső és belső rekonstrukcióján. A projekt több eleme megkapta az építési engedélyt, és most nyilvánosságra hozták a beruházás részleteit is.

Miután 2014-ben már részlegesen felújították a várat, a beruházás a Modern Városok Program keretében folytatódik. A vizesárok helyreállítására és a hidak újjáépítésre 6 milliárd forintot különítettek el, és a projekt további részeire is biztosítottak egy 5 milliárd forintos keretet. A diósgyőri várat gondozó miskolci önkormányzat célja az, hogy az épületegyüttes visszakapja középkori kinézetét, és szeretnék elérni, hogy a vár és környéke Közép-Európa egyik jelentős turisztikai központjává alakuljon.

A fejlesztés most induló, második ütemében a belső vár rekonstrukciójában 4508 négyzetméternyi hasznos alapterületű új épületet fognak kialakítani a korabeli stílus megkötéseinek figyelembevételével, illetve 652 négyzetméternyi külső területet is restaurálnak. A második ütemben visszaépítik a nyugati  palotaszárnyat, kialakítják a palota magas tetőit, rekonstruálják a tornyokat, valamint a gyilokjárókat és a védőtetőket is elkészítik.

A diósgyőri vár látványterve

Fotó: magyarepitok.hu

A harmadik ütemben a külső várat újítják fel. A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástyapárat is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten végigsétálható várfalat alakítanak ki és rekonstruálják a régi konyhaépületet is. A harmadik ütem során összesen 2880 négyzetméternyi hasznos alapterületű építményt alakítanak ki, illetve 1970 négyzetméternyi külső térnek adják vissza középkori külsejét.