Indul a Közlekedési Múzeum bontása

Forrás: MTI

 2016. június 27. 11:40

Megkezdődik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum régi, rossz állapotú épületének bontása - közölte a Városliget Zrt. hétfőn.

A tájékoztatás szerint a munkaterületet biztonsági okokból hétfőtől elkerítik, tekintettel arra, hogy a helyszín az épület megbontása közben élet- és balesetveszélyes. A zrt. kiemelte, hogy a bontás során egyetlen fát sem szükséges kivágni, a később kezdődő építkezés miatt érintett fákat pedig a Városligeten belül átültetik.

 

A társaság közleményében emlékeztetett: a Liget Budapest Projekt keretében a múzeum kívül-belül megújul. Egyfelől az eddiginél kétszer nagyobb kiállítótér jön létre, ami által egy 21. századi követelményeknek megfelelő, interaktív, digitális technológiákkal a közlekedés múltját és jövőjét bemutató új Közlekedési Múzeum jöhet létre. Több műtárgy még szállításra vár a raktárba, ezek biztonságos és szakszerű kiemeléséhez esetenként az épület szerkezetét, födémrendszerét is meg kell bontani.

Az épületet az alapításkori (1899) állapota alapján állítják helyre, ugyanakkor az épületen belül kortárs, 21. századi belsőépítészeti megoldásokkal új kiállítás, kilátó és közösségi tér jön létre.
A Közlekedési Múzeum új épülete az eddiginél kisebb helyet foglal el a Városligetben, a bővítés a föld alatt történik, az eddigi 20 méter széles aszfaltozott parkoló helyén pedig zöldfelületet hoznak létre - olvasható a közleményben.

 

***

A tényekhez hozzá tartozik az is, hogy a múzeum bontási munkálatainak megkezdése nem volt zökkenőmentes. A múzeum kordonnal való körbevételét összetűzések követték az építtető emberi és a a Városligetben tervezett beruházás ellen tiltakozók között.