Indul a MÜPA új évada

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 24. 17:42

Az idei ősz is gazdag programválasztékkal indul a Művészetek Palotájában, úgyhogy érdemes már most alaposan átböngészni az intézmény programnaptárát.

Franciaország áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös kezdeményezése, az Európai Hidak 2016 fesztivál fókuszában. Szeptember 21. és 28. között a BFZ nagyzenekari koncertjei, kortárs és barokk estje mellett a 20. századi francia kultúra olyan markáns egyéniségei koncerteznek a Müpában, mint Juliette Gréco, Michel Legrand és Jean-Luc Ponty.

 

Több előadással szerepel a programban szeptemberben és októberben a Recirquel Újcirkusz, a különleges műfaj képviselői három különböző produkcióval örvendeztetik meg a közönséget.

Bizonyára nagy érdeklődésre tart számot Michel Legrand fellépését, akit szeptember 21-én láthat a közönség.  Kamaszkorom legszebb nyara, Yentl, A Thomas Crown-ügy. Ismerős filmcímek? Eredeti zenéjüket Michel Legrand szerezte, és ezek csak azok az alkotások, amelyekért Oscar-díjjal jutalmazták. További öt Grammy-díjjal büszkélkedhet zeneszerzőként, hangszerelőként és előadóként. Jazzművészként dolgozott Miles Davisszel, John Coltrane-nel, Ben Websterrel, Ray Brownnal, Shelly Manne-nel és még sok legendával. A nyolcvannégy éves mestert a Müpába kedves bőgős és dobos kollégája kíséri el. Legrand kifejezetten a magyar közönség számára összeállított műsorral készül, és néhány szám megszólaltatásakor színpadra invitálja a vendégének választott Szőke Nikolettát is.

 

Izgalmas bemutatóra készül a Gergye Krisztián Társulat Lautrec táncolni fog címmel. A francia koprodukcióban létrejött bemutató Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel. Az aranykornak nevezett előző századforduló Párizsának ellentmondásos atmoszférája elevenedik meg olyan vizualitás keretében, mely Lautrec világának 21. századi posztimpressziója. A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque.

 

Mindez azonban csak ízelítőül szolgált, további részletek a MÜPA honlapján.