Indul a pályáztatás az idei Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi versenyére

Forrás: MTI

 2023. február 23. 12:52

Péntektől jelentkezhetnek a pályázók az idén július 6. és 9. között zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversenyére.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közleménye szerint az öt legjobb versenyző "öltöztetheti fel" a helyi székesegyház homlokzatát háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal a júliusi rendezvény estéin a Zsolnay Light Art pénzdíjas nemzetközi fényfestőverseny keretein belül, amelynek idei fordulójára február 24-étől lehet jelentkezni az esemény hivatalos honlapján.

Az idei verseny témája a coexistence, vagyis egyidejű létezés lesz, az elfogadás és a megértés.

A szervezők idén is a világ minden pontjáról várják a jelentkezőket április 3-ig, hogy kiválaszthassák azt az öt művészt, aki bemutatkozhat alkotásával a fesztiválon.

A pályázatok elbírálása során a vizualitás mellett kiemelt szerepet kap a művészi igényű, kliséktől mentes, eredeti tartalmi mondanivaló megjelenítése.

Színpompás fényfestés a tavalyi versenyen

Fotó: Zsolnay Fényfesztivál

A Zsolnay Light Art felhívása mellett egy másik – szintén a fesztiválhoz kapcsolódó – pályázat is aktív szakaszában van, ugyanis a Fény Útja alkotásaira is várják a szervezők a jelentkezéseket. A pécsi belvárost a rendezvény ideje alatt behálózó különféle fényalkotások, installációk megvalósítására szóló pályázatokat március 10-ig lehet beadni.

A pályázatokról – és a fényfesztiválról általában – a fényfesztivál honlapján olvasható bővebb tájékoztatás.