Indul a Petőfi Csarnok bontása

Forrás: turizmus.com

 2016. december 01. 17:57

Még decemberben megkezdődik a Petőfi Csarnok (Pecsa) bontása; a leromlott állagú épület helyén, de kisebb területen épül fel a Liget Budapest projekt keretében az Új Nemzeti Galéria.

A napokban lezárult a Petőfi Csarnok bontására kiírt közbeszerzési eljárás, elvégezték az épület azbesztmentesítését és környezetvédelmi felmérését is, így rövidesen elindulhatnak a munkálatok – számolt be a helyszín csütörtöki sajtóbejárásán a beruházó Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Sághi Attila elmondta: az Új Nemzeti Galéria építése 2017 második felében kezdődhet, a japán SANAA építésziroda tervei alapján megvalósuló múzeumot 2019-ben adják át. A Pecsa és szabadtéri színpada jelenleg 10 729 négyzetméteren terül el, az új múzeumépület azonban csak 9095 négyzetmétert, azaz a jelenleginél kisebb területet foglal majd el – közölte.

Sághi Attila az Új Nemzeti Galéria látványtervével a bontásra váró Pecsa előtt
Fotó: MTI / Marjai Attila

Tájékoztatása szerint az 1800 és 1950 közötti egyetemes és magyar képzőművészetet bemutató Új Nemzeti Galériába mind a négy oldalról szabad lesz a bejárás, az intézmény nemcsak a belépőt váltó látogatók, hanem a parkhasználók számára is számos szolgáltatást fog nyújtani: a kávézó, ajándékbolt és a közösségi helyiségek mellett az előcsarnokban ingyenesen látogatható kiállítások adnak majd ízelítőt a múzeum tárlataiból.