Indul a Wenckheim-kastély felújítása

Forrás: turizmus.com

 2019. február 28. 12:49

Február 27-én került sor a szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételére, mely a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újul meg a következő hónapokban.

A rendezvényen Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár ismertette a műemlékek felújítása és értékmegőrző fenntartása érdekében tett kormányzati intézkedéseket, majd Virág Zsolt miniszteri biztos bemutatta a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt érintő fejlesztéseit. Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője áttekintést adott a fejlesztési projekt régióra gyakorolt hatásairól.

A fotón balról jobbra: Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Tuzson Bence, közszolgálatért felelős államtitkár (Miniszterelnökség), Dr. Virág Zsolt , a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos (Miniszterelnökség), valamint Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Fotó: Miniszterelnökség

Az alapkő ünnepélyes elhelyezése után Takács Árpád megyei kormánymegbízott beszédében Békés megyét a lehetőségek hazájának nevezte és Balogh Józseffel, Szabadkígyós polgármesterével együtt köszöntötték a vendégeket és mondtak pohárköszöntőt.

 

Valódi gyöngyszem Békés megyében

Ahogy arról többször beszámoltunk, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg, nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak annak érdekében, hogy– adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a keretében születik újjá. A historizáló, neoreneszánsz stílusban épült kastély Békés megye egyik legpompásabb kastélya, amelyet hatalmas park ölel körül.

Az épület „A szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztése" című projekt (GINOP-7.1.1.-15-2016-00021) keretében 1 500 000 000forint Európai Uniós forrásból újul meg, amelyet Magyarország Kormánya 1 511500 000 forintos hazai támogatással egészített ki.A projekt összértéke 3 011 500 000 forint.

Békés megyek gyöngyszeme megtelik élettel

A kastély infrastrukturális fejlesztési elemei:

-       A főépületben teljes tető- és homlokzatfelújítás, utólagos szigetelés és gépészeti munkák valósulnak meg, valamint teljes körű közműfejlesztésre is sor kerül.

-       Felújítják a főépület földszintjét, ahol kiállítótereket alakítanak ki, valamint vetítőterem, kávézó és ajándékbolt létesül.

-       Felújításon esik át a torony, a félemelet és a pince egy része is.

-       A megmaradt történeti padló- és falburkolatokat, falfestéseket restaurálják.

-       Részlegesen felújítják a kastélyparkot, ahol egy tematikus játszótér létesül.

A kastély turisztikai fejlesztési elemei:

-       A kiállítás hívószava „Vendégségben Wenckheiméknél”: a Wenckheim család aktív társadalmi életére és híres vendégszeretetére helyezi a hangsúlyt.

-       Az új kiállítási tematika valódi látogatói élményen alapul, és olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne a kastélyba.

-       A hagyományos eszközök mellett lehetőség adódik a különböző élményelemek kipróbálására is, mint például: könyvajánló installáció a könyvtárban, festőállvány installáció, személyzeti hívócsengő-rendszer, divatinstalláció, vagy képeslap írása egy preparált íróasztalon.

-       Az úgynevezett „napfényes műterem”-ben különböző korabeli háttérrel, izgalmas jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók.

-       Kialakításra kerül egy vetítőterem is, ahol a családhoz vagy a kastélyhoz köthető régi filmek futnak.

-       Az úgynevezett VR szemüveg segítségével a látogató a repülés élményét élheti át a kastély felett.

-       A tematikus játszótér a Wenckheim grófi családhoz köthető témákat idéz fel.

-       Az egykori babaház helyén egy új, zsindelytetős babaház épül fel, kicsinyített formában.


Fenntartható koncepció

A program célja, hogy a műemlék helyreállítása és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is unikális, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg, amely valóban érdekli a látogatókat. Egy-egy vár vagy kastély szinte mindig az adott település egyik jelképe, szimbolikus értékű helyszín, különleges helyet foglal el a köztudatban, ezért fontos a helyi identitás erősítése. A várak, kastélyok a fejlesztési koncepció alapján egyre inkább közösségi térként is szolgálnak majd, ha a vendég jól érzi magát bennük, jelentősen több időt tölt el, és ez növeli a bevételt, amelyekből a műemlékek fenntarthatók.

Fontos cél tehát az épületek szellemi újjászületése is: fizikai rehabilitációjuk mellett a szellemi rehabilitációjuk is megvalósul. A várak, majd a kastélyok évszázadokon keresztül a magyar és az európai kultúra „fellegvárai" voltak.

Most, a 21. századi igényeknek megfelelően újraértelmezett formában kapják vissza ezt a szerepüket, jól illeszkedve az épületek műemléki adottságaihoz. Olyan közösségi és kulturális terek kerülnek kialakítása, amelyek különböző művészeti ágakat felölelő programokat kínálnak a látogatóknak.

A komplex funkciót betöltő, többféle bevételi forrásra támaszkodó objektumok egy egységes rendszerbe foglalt láncot alkotnak majd, egységes, magas színvonalú turisztikai desztinációként. Az egyes vonzerők hozzájárulnak a kistérség gazdaságának az élénkítéséhez, a munkahelyteremtéshez és a vidékfejlesztési célokhoz, és úgynevezett multiplikatív hatással is rendelkeznek majd: a környező kis- és középvállalkozók rácsatlakozhatnak az Európai Uniós és hazai forrásból turisztikai vonzerővé fejlesztett, korábban romos és kihasználatlan műemléki szolgáltatások struktúrájára.

 

Interaktív eszközök és történetmesélés

A program az ország egész területét lefedi. Művészettörténeti szempontból a legszínvonalasabb épületek szerepelnek benne, nemzetközi szintre emelve a kastély- és várláncot, amely a magyar épített örökség egyik legfontosabb megjelenítője lesz.

A programban szereplő helyszínek mindegyike egységes arculattal és sztenderd szolgáltatási csomaggal, ajándékbolttal és kávézóval rendelkezik majd.

A szabadkígyósi kastélyfejlesztés ünnepélyes alapkőletétele. Balról jobbra: Balogh József, Szabadkígyós polgármestere, Töklincz Piroska a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. ügyvezető igazgatója, Herczeg Tamás, Tuzson Bence, Virág Zsolt, Takács Árpád.

Fotó: Miniszterelnökség

Fontos, hogy hiteles, ugyanakkor friss és interaktív kiállítási tartalom fogadja az épületbe látogatókat. Minden helyszín egyedi, a kiállítási tematika ehhez illeszkedő jellemzőkkel rendelkezik, ezáltal az egykori magyar kastély- és várélet minden rétege bemutatásra kerül. Alapvető cél, hogy a kiállításnak olyan grafikai arculata és olyan atmoszférája legyen, amellyel a vendégek azonosulni tudnak.

Nagy hangsúlyt fektet a program az előkészítő munkára: a falszövet, a régészeti, a restaurátori, a levéltári, a tervtári, a köz- és a magángyűjteményekben végzett kutatások alapján összeállt adathalmaz kreatív és közérthető feldolgozásával áll össze egy olyan kiállítás, amely vonzza a látogatókat, és elidőznek benne.

Az épületek múltját a történetmesélés, az anekdoták mentén is megismerhetik a látogatók. Minden helyszínen bemutatásra kerülnek az egykori birtokos családok egymást váltó generációi, megelevenednek a történelemkönyvekből ismert nemesi családok tagjai. A kastélyban, várban zajló életmód, a főúri család hétköznapjai és ünnepei, sőt a személyzet feladatai is a kiállítás részét képezik. A koncepció fontos eleme az interaktív és multimédiás eszközök használata és kiállításokba építése.

Így be lehet például mutatni az épületek kinézetét különböző építési korszakokban, virtuális túrát lehet tenni a kiterjesztett valóság alkalmazásával a műemlék falai között különböző történelmi korokban.A holoprojektoros vetítéssel láthatóvá válik egy makettben, hogy az épület egyes helyiségei milyen célt szolgáltak, milyen tevékenységet végeztek ott egykor. A kastély vagy vár látogatási útvonalának végigjárására a hagyományos idegenvezetés mellett lehetőség nyílik többnyelvű táblagépes, azaz tabletes, visualguide-os eszköz segítségével is.

A változatos, helyi adottságokra támaszkodó, a mindennapokban is használható termékekkel felszerelt ajándékbolt egyre fontosabb részévé válik a látogatóközpontoknak. Itt nyílik lehetőség a helyben termelt, a környékbeli termelőktől származó minősített termékek befogadására és értékesítésére is, így valósítható meg az a gazdasági modell, amely a kastélyok hosszú távú, önfenntartó működését szolgálja.

Külön figyelmet szentel a program a kastélyparkok újszerű hasznosítási lehetőségeinek: érdekes programkínálattal és jó infrastrukturális háttérrel felszerelve a helyszínen tartózkodás ideje többszörösére nyújtható egyfajta „történelmi szabadidőközpontként" működtetve. Ide sorolhatók a népszerű magánrendezvények, esküvői fotózások, csapatépítő tréningek, konferenciák.