Indul az Aktívan a natúrparkokban című rendezvénysorozat

Forrás: turizmus.com

 2023. május 18. 10:45

Aktív rendezvénysorozattal várják a turistákat a hazai natúrparkok. A programsorozat 10 helyszínén az aktív időtöltés és a helyi értékek kerülnek a középpontba.

A Magyar Natúrpark Szövetség (MNSZ) az Aktív Magyarország támogatásával idén második alkalommal rendezi meg Aktívan a natúrparkokban című rendezvénysorozatát. Az esemény célja, hogy az számos helyen díjmentesen, tartalmas és aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújtson a családoknak, egyúttal pedig lehetőséget biztosítson a címbirtokos natúrparknak a bemutatkozásra és értékeik feltárására.

A programsorozat helyszínei

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

A látogatók a programoknak köszönhetően mind a 10 állomáson belekóstolhatnak egy-egy térség gasztronómiájába, kultúrájába és természeti kincseibe is. Az idei 10 helyszínes sorozat május 20-án indul Kelebián, a Felső-Bácska-Homokhát Natúrparkban.

Az Aktívan a natúrparkokban rendezvénysorozat küldetése, hogy bepillantást adjon a natúrparkok által felölelt térségek helyi értékeibe, hagyományaiba, ételeibe, természeti kincseibe. Mindezt aktívan, kerékpáros-, gyalogos- és vízi túrákkal, valamint egyéb kiegészítő családi- és gyermekfoglalkozásokkal színesítve.

Számos családi program színesíti a rendezvénysorozatot

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

A túraútvonalak tekintetében a szervezők hosszú, illetve a kisgyerekes családok számára is könnyen teljesíthető rövid túrákkal egyaránt készülnek. A természeti értékek megismerése mellett az útvonalak által érintett településeken a legtöbb helyszínen lesz lehetőség meglátogatni egy-egy kézműves mestert vagy helyi termelőt, esetleg a település tájházát vagy a nevezetességeit, de arra is lesz alkalom, hogy a helyi specialitásokat is megkóstolhassuk.

Helyi termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók

Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

Ráadásként a családi napokat hagyományőrzők fellépései, gyermekfoglalkozások és előadások egészítik ki, melyek teljessé teszik az amúgy is sokszínű napi programot.

 

Az Aktívan a Natúrparkokban rendezvénysorozat helyszínei időrendben a következők:

  1. Május 20. Kelebia – Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark
  2. Május 27. Hajós – Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrpark
  3. Május 28. Kisbodak – Szigetköz Natúrpark Egyesület
  4. Június 24. Pannonhalma – Pannontáj-Sokoró Natúrpark
  5. Augusztus 5. Kám – Vasi-Hegyhát Natúrpark
  6. Augusztus 26. Vásárosnamény – Szatmár-Beregi Natúrpark
  7. Szeptember 9. Cák Pincesor – Írottkő Natúrpark
  8. Szeptember 17. Békéscsaba – Kőrősök Völgye Natúrpark
  9. Szeptember 17. Kaposmérő – Zselici Ezüsthárs Natúrpark
  10. Október 7. Kurd és Lengyel – Kapos-hegyháti Natúrpark