Indul Velencei-tó kártya

Forrás: turizmus.com

 2015. július 01. 13:33

A napokban tartotta projektzáró rendezvényét a Velencei-tó térségi TDM szervezet, amelyen a két alapító szervezet tagsága és a térség civil szervezeti is szép számban képviseltették magukat. A projekt utolsó eleme, a Velencei-tó Kártya hamarosan indul.

Bársony Péter, a Velencei-tó Turizmusáért Egyesület elnöke és Vértes Tibor, Gárdony és Térsége Turisztikai Egyesület elnökének köszöntője után Somossy Eszter, a térségi TDM ügyvezetője ismertette a projektet, a fejlesztések koncepcióját, és azok hozadékait.

A térségbe szerencsére szépen jutottak pályázati források a 2012-es fordulóban, a Velencei-tó térségi TDM szervezet (melyet a gárdonyi helyi TDM szervezet illetve a velencei helyi TDM szervezet hoztak létre 50-50 százalékban még 2011-ben) 88 435 923 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el az ÚJ Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország – Egészségipari Programjának keretén belül. A projekt összköltsége több mint 104 millió forint volt, megvalósítási időszaka 2012. február 1. 2015. június 30.

Ezen felül a két helyi szervezet is nyert a pályázaton, Gárdony csaknem 150 milliót, Velence 56,6 milliót.

 

A projekt keretében a térségi szervezet több projektelemet is megvalósított, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megalapozzák a további, termékfejlesztést és kínálatbővítést célzó lépéseket.

A térségi szervezet saját arculattal és logoval jelent meg, amellyel új kiadványaikat is ellátták.  Elkészült egy imázskutatás a Velencei-tóról, ennek fő megállapításaira épült a marketing- és kommunikációs stratégia. Agárdon, Gárdonyban és Velencén is elkészült egy-egy ökopark a fenntarthatóság jegyében, a rendezett és szép közterületek növelték a települések vonzerejét. Látványtérképeket helyeztek ki a tó körül, és a tó egységes megjelenése érdekében új kiadványokat, weboldalt, filmet készítettek, illetve megjelentek a címkézett helyi termékek is az ajándéktárgyak között. A térségben az elmúlt években növekedni tudott a vendégéjszakák száma, 2014-ben Gárdonyban 93 ezer, Velencén 137 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Mivel sok az egynapos látogató és a magánszálláshelyek egy része nem feltétlenül IFA-bevalló, a turisták száma ennél sokkal nagyobb, a strandok például esetenként 20-30 százalékos bővülésről is beszámoltak.

A turisztikai fejlesztések sorában a Velencei-tó kártya bevezetése lesz a következő, a vendégek már ebben a szezonban használhatják a QR kóddal ellátott, szálláshelyen igényelhető, Destour rendszerben működő plasztikkártyát, amely a tó környéki szolgáltatóknál kínál majd jelentős kedvezményeket. Napokon belül elindul a card.velencei-to.hu weboldal, már zajlik az 50 leolvasó és az 50 androidos alkalmazás szálláshelyekhez történő telepítése is, első körben 10 ezer kártyát bocsátottak ki.

A projektzárón jelen volt Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója is, aki kiemelte: a tó 20 százalékban részesedik a Közép-Dunántúl Régió vendégéjszakáiból, ám a régió rendkívüli adottságai ellenére is csak 7. a sorban, 943 ezer éjszakával. A forgalom növelésére partnerséget kínált, sok olyan jó gyakorlatot bemutatva, amelyekben a TDM-szervezetek az MT Zrt.—vel közösen hajtottak végre marketingakciókat.