Indulás előtt is tesztet kell végezniük az Angliába utazóknak

Forrás: MTI

 2021. december 05. 08:56

December 7-től az indulás előtt is koronavírustesztnek kell alávetniük magukat mindazoknak, akik Angliába utaznak - közölte a brit egészségügyi miniszter.

Sajid Javid bejelentette, hogy a szabályozás december 7-én brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – lép érvénybe.

Az Angliába utazóknak az indulás előtti 48 órában kell elvégeztetniük a koronavírus-tesztet.

Grant Shapps közlekedési miniszter Javid bejelentésével egy időben közölte: az indulás előtti teszt lehet gyorsteszt (lateral flow test) vagy laboratóriumban kiértékelt PCR-teszt, de mindkét teszttípus elvégzéséről és eredményéről az utazóknak igazolást kell bemutatniuk.

A rendelkezés mindenkire vonatkozik, a koronavírus ellen teljesen beoltott beutazókra is.

Szombat esti tájékoztatásában Sajid Javid hangsúlyozta: átmeneti intézkedésről van szó, amelyet a brit kormány az első lehetséges pillanatban visszavon.

Újra szigorítottak a tesztelési protokollon Angliában az omikron vírusvariáns terjedése miatt

Fotó: 123rf.com

Az egészségügyi miniszter azzal indokolta a döntést, hogy egyre több koronavírus-fertőzéses eset kapcsolódik az utazáshoz. Kiemelte Nigériát, amely szavai szerint Dél-Afrika után a második a koronavírus nemrég azonosított, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának előfordulási gyakorisága szempontjából. A brit kormány ezért hétfőtől a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak tartott országok vörös listájára helyezi Nigériát.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, és érkezésük után nekik is tizenegy éjszakát kijelölt, őrzött karanténszállodákban kell tölteniük saját költségükön.

A brit kormány kéthavi szünet után teszi ismét kötelezővé a koronavírus-tesztek elvégzését az angliai utazás megkezdése előtt, ez a kötelezettség ugyanis október 4-én megszűnt.

E hét eleje óta kötelező PCR-tesztek elvégzése az angliai érkezés után is, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

A teljesen beoltott beutazók számára október végén szűnt meg az angliai érkezés után elvégzendő, kijelölt laboratóriumokba visszaküldendő PCR-koronavírusteszt kötelme, és ehelyett a jóval olcsóbb, néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt elvégzése is elégséges volt.

Ezt a könnyítést függesztette fel a brit kormány a november utolsó napján érvénybe lépett intézkedéssel.

Az érkezés utáni PCR-tesztet a beutazóknak a brit kormány által jóváhagyott egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelniük, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes koronavírus-szűrési szolgáltatását beutazási célokra nem lehet használni.