Indulhat a szezon a megújult zánkai strandon

Forrás: turizmus.com

 2020. június 12. 16:08

A Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjának keretében megújult, egységes arculattal és családbarát helyiségekkel gazdagodott a Zánkai Községi Strand, melyet június 12-én adtak át.

Az ünnepélyes, oldott hangulatú megnyitón a sajtó képviselői és a szomszédos települések polgármestereinek jelenlétében Filep Miklós polgármester elmondta: az elmúlt bő 25 évben a település folyamatosan fejlesztette strandját, és összesen több mint 190 millió forintot költöttek rá - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Idén folytatódik a strandfejlesztési program

Fotó: MTI / Varga György

Családbarát fejlesztések Zánkán

Zánka a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjának már az első ütemében is végrehajtott fejlesztéseket, akkor a strandi gyermekanimációs és foglalkoztató közösségi tér készült el, összesen 30 millió értékben.

A most átadott, 40 millió forintos állami támogatást és több mint 8 millió forint önrészt tartalmazó beruházás keretében a strand egységes arculatú tájékoztató eszközöket kapott, területén korszerű, kényelmes, tágas öltözőkabinokat alakítottak ki. 10 új lejáró segíti a kényelmes vízbejutást, illetve családbarát vizesblokk és baba-mama szoba is létesült.

 

A Balaton lehet az idei turizmus egyik nyertese

Könnyid László vezérigazgató-helyettes a megnyitón kiemelte: Zánka egyike a felelősen gondolkodó, és turizmusát szisztematikusan fejlesztő településeknek. Egyben a Balaton-part egyik népszerű üdülőhelye is. Mint fogalmazott, a gyors és összehangolt kormányzati intézkedéseknek köszönhetően májusban újraindult a 2020-as turisztikai szezon belföldön, és ennek a Balaton lesz idén az egyik nyertese.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ friss adatai már most mutatják, hogy napról napra ezres nagyságrendben nő a foglalások száma. Bár egyelőre ezeknek több mint 80%-a belföldi vendégektől érkezik, a küszöbön álló határnyitások kapcsán bízhatunk benne, hogy hamarosan a külföldi vendégek is visszatérnek a Balatonhoz.

Könnyid László bemutatta az új, strandfejlesztésekre megalkotott, országosan egységes dizájnt is. Mint kiemelte, az új dizájn színeiben a vízparti üdülés hangulatát idézi, ugyanakkor arra is lehetőséget nyújt, hogy minden település személyre szabja, és feltüntesse a saját nevét.

 

Strandfejlesztési program három ütemben

Könnyid László elmondta: az MTÜ Magyarország kormányának támogatásával 2017-ben indította el a strandfejlesztési programot, amelynek célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon. Eddig összesen csaknem 10 milliárd forintot fordítottak ilyen célra.

Az első ütemben a 2018-as strandszezonra megújult több mint 30 balatoni település 55 fizetős strandja, 2 milliárd forintos támogatással.

A második ütemben 43 szabadstrand fejlesztésére kaptak vízparti települések összesen közel 4,4 milliárd támogatást, ebben az etapban a Balatonnál 15 településen 30 szabadstrand újult meg, összesen több mint 3 milliárd forintból.

2020-ban a harmadik ütem is elkezdődött, a fejlesztések során 90 strand 3,06 milliárd forint támogatásban részesül a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál, és a Velencei-tónál. A Balaton kiemelt turisztikai térségben összesen 67 strand kapott 2,2 milliárd forint támogatást. A strandfejlesztés harmadik ütemének célja az egységes szolgáltatási minőség elérése.

A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.