Indulnak a vadlúdmegfigyelő túrák, itt lesheti meg a madárvonulást

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. október 12. 16:26

A vadludak vonulása különleges, látványos jelenség Magyarországon is, természetvédelmi területeken szervezett módon, túravezetővel gyönyörködhetünk a páratlan élményben.

Az eurázsiai tundrák vidékén fészkelő vadludak ősszel érkeznek Magyarország fölé, és tavasszal indulnak vissza északra, ám amennyiben a tél itt a szokottnál zordabb, vastag a hótakaró, ami akadályozza őket a táplálék felkutatásában, akkor még délebbre repülnek.

A talán legismertebb, legtöbb érdeklődőt vonzó madármegfigyelő, fotózó program az idén XXII. kiadásához érkezett Tatai Vadlúd Sokadalom, amelyet november 25-26-án szerveznek az Öreg-tó körül.

A rendezvénysorozat díszvendége a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP) lesz, a kétnapos program keretében, különböző helyszíneken lesznek előadások, madármegfigyelő verseny, a vadludak kirepülésének és behúzásának megtekintése, állat-és solymászbemutató, családi programok, könyvbemutató, filmvetítés, kirakodóvásár stb., hogy csak néhányat említsünk a hosszú listáról.

Az Öreg-tó különleges madárpihenő hely, ahol tavaly több mint 64 ezer madár pihent meg

Fotó: facebook.com/vadludsokadalom.wildgeesefestival

Aki látni szeretné a vadludak reggeli kirepülését, annak viszont korán kell kelnie, mert ez, szakmai magyarázat kíséretében november 26-án 7.00 órakor kezdődik, miközben a 12 órás madármegfigyelésre jelentkezők már 6.00 órakor készenlétben lesznek.

„Idén tematikai változtatásokkal módosítottuk a programot, úgy a két rendezvénysátorban, mint a gyermekek számára fenntartott játszóházban, de a megszokott délutáni talkshow időpontját is előbbre hoztuk” – mondta lapunknak Csonka Péter, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület titkára, az egyik főszervező.

Az Öreg-tó egy különleges madárpihenő hely, ahol tavaly rekordszámú, több mint 64 ezer madár pihent meg a szervezők szerint.

De a tatai díszvendég Duna-Ipoly Nemzeti Park is szervez vadlúdleső túrát a Dinnyési-fertőnél, az érdeklődők egy körülbelül háromórás sétára készüljenek.

„A Skandináviából, Szibériából érkező vadludak itt éjszakáznak, napközben pedig két alkalommal húznak ki. Először reggel, majd délután, viszont a leglátványosabb az esti behúzás, amikor több ezer, vagy akár tízezer vadlúd érkezik vissza” – részletezte a Turizmus.com-nak Fenyvesi László, a DINP környezeti nevelője.

Aki látni szeretné a vadludak reggeli kirepülését, annak viszont kell kelnie

Fotó: facebook.com/vadludsokadalom.wildgeesefestival

A korán kelést ő is alapnak tekinti, és a napközben történő eseményekkel kapcsolatban még elmondta, amennyiben megjelennek a réti sasok, a vadludak azonnal felszállnak, mert nem szeretnék ebédként végezni.

A Dinnyési-fertő egyébként nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet. A vadlúd-leső itt november 5-én és 19-én lesz.

A Márton Nap a Bihari Madárvártán (Körös-Maros Nemzeti Park) programra szintén november 5-én kerül sor Biharugrán, ahol a túra közben, a madarak megfigyelése mellett kézműves foglalkozásokat is szerveznek.

Fenyvesi megjegyezte lapunknak, hogy Magyarországon körülbelül 18-20 helyen érdemes megfigyelni a vadludak érkezését, letelepedését, az említett, legismertebbek mellett még többek között a Fertő tónál, Rétszilason, Soponyán vagy a szegedi Fehér-tónál.