Ingatlanfejlesztési nívódíj két hazai turisztikai attrakciónak

 2014. június 04. 21:41

A Magyar Turizmus Zrt. örömmel üdvözli, hogy a hazai turizmus, mint az ingatlanfejlesztések közvetett élvezője idén egyszerre két hazai turisztikai attrakció világsikerének is örülhet.

A Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) pályázatán, melynek célja a világ legjobb ingatlanfejlesztéseinek nemzetközi elismerése aranyérmet kapott a Gödöllői Királyi kastély és ezüstérmes lett a makói Hagymatikum.

A pályázatokat a nemzetközi zsűri komplex ingatlanfejlesztési szempontok (környezetvédelem, építészet, városfejlesztés, műszaki színvonal, marketing és értékesítés, gazdaságosság, a beruházás megtérülése, társadalmi hasznosság) alapján értékeli. A díjat a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kaphatják meg.

2014-ben a FIABCI World Prix d'Excellence Nemzetközi Nívódíj arany kategóriás nyertese hazánk kiemelkedően látványos turisztikai-történelmi helyszíne, a Gödöllői Királyi Kastély lett. A kastély az örökségvédelem/műemléki felújítás kategóriában bizonyult a legjobbnak. A bírálat során az ingatlanfejlesztés koncepciójára és eredményére, az építészeti színvonalra, a kivitelezés minőségére, az alkalmazott műszaki megoldásokra és a környezettudatos fejlesztésre helyezték a hangsúlyt, emellett értékelték annak eredményességét, társadalmi hasznosságát és jelenlegi hasznosítását is.

A gödöllői kastély felújításának fő célja kezdetektől az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi palota egyedülálló maradt. Az épület ma nemcsak kiállítási tér és múzeum, hanem számos koncert és színházi előadás otthona, állami protokoll események elegáns színtere is. Visszatérő rendezvényei, amelyek az egykori hercegi udvar barokk pompáját idézik, ma már nemzetközi hírnévnek örvendenek. Gönczi Tibor kastélyigazgató szakmai hitvallása szerint a Gödöllői Királyi Kastély nagy hangsúlyt fektet a felújított épület élettel megtöltésére, folyamatosan élményorientált programokat szerveznek a történelmi terekre. Legközelebb a Koronázási hétvége rendezvényeire várják június 7-8-án a feltöltődni vágyókat Erzsébet királyné kedvenc hazai kastélyában.

A makói gyógy- és élményfürdő, a Hagymatikum saját kategóriájában ezüst fokozatot nyert el ugyanezen megmérettetésen. A 2012-ben átadott, Makovecz Imre által tervezett épületkomplexum a vidéki fürdőfejlesztések emblematikus alkotása. A Hagymaház már szerepel az amerikai építészeti almanachban, s ezzel az ezüstéremmel a tervező egyik utolsó, legnagyobb magasépítészeti munkája kezdte meg nemzetközi pályafutását. Dr. Búzás Péter polgármester jelezte: Makó a fürdő átadása óta is számos friss turisztikai fejlesztést tudhat magáénak. A Maros-parton a lombkorona-sétány és a folyón átívelő inga-hinta szolgálja az aktív turizmus szerelmeseit, míg a Makói Nyár rendezvénysorozat a júniustól augusztusig esténként nyújt színvonalas kulturális élményt a látogatóknak.