Ingyenes borszökőkút, heurigerezés kerékpáron és szőlőteraszok

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 02. 16:17

Nyugati szomszédunknál a legfinomabb borok Alsó-Ausztriában teremne, és ötödik évszaknak is nevezik errefelé az augusztus végétől november elejéig tartó kellemes időszakot, a Borőszt.

A heurigerek (újbort kínáló vendéglátóhelyek) látogatása és a hangulatos borünnepségek mellett főként a túrázással, kerékpározással és kulináris kalandozásokkal fűszerezett programok állnak a középpontban – hangzott el a napokban tartott sajtótájékoztatón.

Európa legnagyobb, borhoz kötődő, több évtizedes múltú, turisztikai kezdeményezése egyedülálló a maga nemében. Számos alkalmat kínál a borral és a tájjal történő közelebbi ismerkedésre. A régión belül is egészen eltérő kalandok köthetők a zöldveltelini és a rizling kortyolgatásához, amely nedűkből a budai KisBécs kínálatából itthon is megkóstolhattunk néhányat.

 

Szeptember 23-25. között rendezik meg Retzben a szüreti napokat. Ingyenes borszökőkút, zene és tűzijáték is gazdagítja a hagyományos programot.

A Thermenregion-Wienerwald kínálata Beethovenhez igazodik: A körülbelül négy és félórás kirándulás Beethoven mödlingi lakásától indul, és a badeni Beethoven-háznál ér véget. Útközben számos heuriger és borkimérés csábít pihenőre. Szeptember 9-11. között a Mödling és Bad Vöslau közötti kerékpárút több mint 80 borász kitelepülésével az 1. bécsi vízvezeték vonalán, a világ leghosszabb söntésévé alakul.

világörökség túraútvonalon Dürnsteinból Weißenkirchenbe lehet túrázni, Ausztria leghíresebb várroma, erdők és a híres szőlőteraszok látványa mentén. Szeptember 13. és október 15. között Spitzben négy hétvégét szentelnek a Borősznek, számos program és

a finom borok és pezsgők jegyében.

Weinweg Langenlois tematikus borútvonalát látványos létesítmények - közük bortrezorok - szegélyezik.

A Sandgrube 13 egy Kremsben található bor-élményvilág egész évben nyitva áll, a térség boraiból lehet választani, ill. az érdeklődők a borkészítés folyamatait is megismerhetik.

Wagram a mountainbike-osok, túrázók kedvelt helyszíne. November 6-án látványos borkeresztelőt is tartanak a feuersbrunni pincesoron.