Ingyenes családi délutánnal nyit a Campona Victrix régészeti park

Forrás: MTI

 2023. május 13. 22:50

Május 20-án ünnepélyes keretek között nyílik meg a Magyar Nemzeti Múzeum új tagintézménye, a Campona Victrix – Győzedelmes Campona nevet viselő régészeti kiállítóhely a főváros 22. kerületében, a Nagytétényi Kastélymúzeum mellett.

A múzeum közleménye szerint az ünnepélyes megnyitót követően az érdeklődőket ingyenes családi délutánra várják, amely ókori római hagyományőrző csapatok felvonulásával kezdődik. A látogatók találkozhatnak a rézműves és a csizmadia mesterségeket bemutató kiállítókkal, és antik női viseleteket felvonultató divatbemutatóval is készül a régészeti park. A legkisebbek nemezlovacskát készíthetnek és megismerkedhetnek Campona történetével, a felnőttek Bodolay Géza rendezésében, Gidró Katalin és Kedvek Richárd színművész előadásában antik lírai költeményeket hallhatnak egy felolvasószínházi játék keretében. A gyerekek arc- és testfestéssel élhetik át a 4. századi életérzést, a felnőtteket pedig Mráv Zsolt kurátor vezeti be a római katonai tábor kultúrtörténetébe.

A régészeti kiállítóhely és látogatóközpont május 20-án nyílik meg

Fotó: MNM Campona Victrix kiállítóhely / Facebook

A budatétényi bevásárlóközpont neve, Campona Nagytétény római kori katonai tábora és települése volt. A rómaiak Camponája a 4. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt: itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett, ezért az erőd megkapta a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet.

A régészeti ásatásokból ismert római katonai tábor területét felfedezése után évtizedeken át benőtte a természet. A Magyar Nemzeti Múzeum egy régészeti kiállítóhely és látogatóközpont létrehozásával célul tűzte ki ennek a sokáig elhanyagolt műemléknek a turisztikai hasznosítását.
A régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait. Camponában egy lovasíjász segédcsapat állomásozott, ezért a látogatóközpont kiállítása a római hadsereg lovasságának, a lovas táboroknak, valamint a lovak ókori kultúrtörténetének népszerűsítésére épül.
A látogatóközponthoz egy kisebb játszótér kapcsolódik, amelynek élményelemeit a római erődök építészete és a lovak inspirálták. A Campona Victrix – Győzedelmes Campona régészeti kiállítóhely autóval, vonattal és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.