Ingyenes családi programokkal és fesztivállal vár nyáron a Magyar Zene Háza

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. június 01. 14:19

Már több mint egymillióan látogattak a 16 hónapja megnyílt Magyar Zene Házába (MZH), amely idén nyáron és ősszel is több száz programmal várja a közönséget.

A Zene Háza 2022 januárjában robbant be a hazai kulturális életbe, azóta több mint egymillióan látogattak el az intézménybe, a koncertprogramok többnyire telt házzal futnak, a zenepedagógiai foglalkozásokon több mint 350 osztály vett részt, a ház kiállításaira pedig már negyedmilliónál is többen voltak kíváncsiak – tekintett vissza az MZH sajtótájékoztatóján Batta András ügyvezető igazgató.

Horn Márton intézményigazgató elmondása szerint  2023 második féléve is számos kiemelkedő és izgalmas zenei programot tartogat. Nyáron több mint 50, többnyire ingyenes családi program és fesztivál várja a látogatókat, a koncertteremben pedig fellép mások mellett Laurie Anderson, Lakatos Mónika, Mansur Brown és Alfa Mist, emellett beszélgetős esten lehet találkozni a magyar popzene olyan meghatározó alakjaival, mint Bródy János vagy Szörényi Levente.

2023 végéig tart nyitva a Zene Házában a magyar popkultúra történetét bemutató, nagy sikerű időszaki kiállítás, ennek helyére Londonból terveznek majd elhozni egy utazó tárlatot.

 

Ingyenes koncertek, nyári fesztiválok

Halmos András, az MZH koncertprogram csoportvezetője hozzátette: nyáron a nagyrészt ingyenes szabadtéri koncerteké a főszerep. Az egyedi formációk és műfajhatárokat feszegető események mellett számos jól ismert, illetve feltörekvő zenész kap lehetőséget, sőt a kínálatban filmvetítések, DJ-szettek és ingyenes családi programok is helyet kapnak. A Szigettel együttműködésben fellép például a német Lakvar, a kubai Jorge Luis Pacheco, a malawi Madalitso Band és a réunioni-francia Ti'kaniki is.

Megnyitása óta több mint egymillióan jártak a Magyar Zene Házában

Fotó: Palkó György

Több nyári fesztivállal is készül a Zene Háza: június első hétvégéjén a berlini elektronikus zenei élet sztárjai mutatkoznak be, július 15-16-án a Távoli Kultúrák Fesztiválja keretében Dél-Amerika zenéje kerül a középpontba, június 16-18. között pedig negyedik alkalommal rendezik meg a Város a Házban sorozatot, ez alkalommal Székesfehérvár zenei életét bemutatva.

 

Nem lesz unalmas az ősz sem

Az őszi idényről szólva Halmos András kiemelte többek között a Grand Mexican Warlock lemezbemutatóját, és Kollár-Klemencz László, Bérczesi Róbert, valamint a Vad Fruttik fellépéseit, a Hip-Hop 50! eseményen pedig egy hazai supergroup (többek között a Slow Village, Lil Frakk, Saiid, Co Lee) tiszteleg a műfaj ötvenéves jubileuma előtt.

Salamon Soma népzenei programszerkesztő, Halmos András, a koncertprogram csoportvezetője, Severinghaus Artemisz zenepedagógiai csoportvezető, Szálka Zsuzsanna szakmai koordinációért felelős igazgatóhelyettes, Batta András ügyvezető igazgató és Horn Márton intézményigazgató (balról-jobbra) az eseményen

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szintén ősszel érkezik a Sodade című dalt ismertté tevő, angolai Bonga és a Voices of Yemen, fellép két fiatal brit souljazzhiphop-sztár, a gitáros Mansur Brown és a zongorista Alfa Mist, míg Bereményi Géza és Másik János közös estje a Cseh Tamás-életmű előtt is tiszteleg.

Salamon Soma népzenei programszerkesztő elmondása szerint ősbemutatót is tartogat a Misék az Andokból est, Lakatos Mónika zenei kíséret nélkül ad szólókoncertet cigány tradicionális dalokból, Rendek között, vonók mögött címmel pedig egy fiatal erdélyi "szupercsapat" áll össze egy gálakoncertre.

 

Örökérvényű klasszikusok

Szálka Zsuzsanna igazgatóhelyettes a klasszikus zenei programokról szólva többek között Gwendolyn Masin holland-ír hegedűművész kelet-európai zenei utazásra invitáló koncertjére hívta fel a figyelmet.

A Forte Társulat a Petőfi200 emlékév keretében A helység kalapácsa című eposzparódia kortárs zenei és színházi feldolgozását mutatja be, Balogh Máté Fehér Renátó és a Pax et Bonum Kamarakórus közreműködésével ad szerzői estet, Boldoczki Gábor, Fenyő László és Dinyés Soma triója pedig barokk zenei műsorral lép fel. Szeptemberben a MOME-val közösen rendezik meg a 2. Intermezzo Fesztivált, melynek programjait az MZH támogatásával az egyetem hallgatói szervezik.

A Hangdóm izgalmas kísérleti pontja lesz a Zeneakadémia elektronikus zenei és médiaművészek szakirány hallgatóinak, de a berlini művészeti egyetem, az UDK hangművészeti tanszéke is tervez ide gyakorlati képzést.

A Ligeti 100 programsorozat részeként a bécsi Universität für Musikkal és a római képzőművészeti egyetemmel is folynak együttműködések, míg a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei és Média Tanszék hallgatói kültéri installációt készítenek a Városligetbe.

Severinhaus Artemisz zenepedagógiai csoportvezető elmondása szerint a Zene Háza ősszel rendezi meg első showcase fesztiválját. A rendezvény közös helyszínt teremt a zeneipar képviselőinek és a zeneszeretőknek, hogy megismerhessék a zeneközvetítés legfrissebb és legérdekesebb hazai és nemzetközi trendjeit, de a tehetségkutató célja az is, hogy új ismeretterjesztő és élménypedagógiai produkciók jöjjenek létre.

A Zene Háza előcsarnoka időről időre helyet ad kortárs művészeti installációknak, kiállításoknak. A KFT Üzenet a liftből / A fodrász című, 1983-as albumát játssza el június 10-én; a koncerthez kapcsolódva csütörtökön két hétig látható, fotókat, videókat, színpadi jelmezeket felvonultató kiállítás nyílt a ház fogadóterében.