Ingyenes kertmozival vár a balatonfüredi Vaszary kert

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. július 06. 12:32

Üdítő késő esti programmal bővül Füred kulturális kínálata: péntekenként a Vaszary Galéria kertjében nagysikerű, nemzetközi fesztiválokon díjazott filmeket láthatnak az érdeklődők.

Júliusban és augusztusban heti egy-egy alkalommal megtöri a Vaszary Galéria kertjének esti csendjét a filmvetítőgép duruzsoló hangja. A rendkívül népszerű képzőművészeti közgyűjtemény teraszán kávézó vendégek – vagy csak a kertbe betérő, moziélményre vágyók – örömére népszerű, fesztiválokon díjazott filmeket mutatnak majd be.

Már a június 8-án este fél 10-kor kezdődő első film is azt ígéri, hogy érdemes meghosszabbítani egy moziélménnyel a strandolással töltött napot. Az Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt Enyedi Ildikó rendezte A feleségem története (The Story of My Wife) nemrég idehaza és külföldön is nagy sikert aratott. Mivel a Film Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült, a Füreden nyaraló külföldiek érdeklődésére is számot tarthat.

vaszary

A Vaszary Galéria kertjében júliusban és augusztusban minden héten népszerű filmeket vetítenek

Fotó: Vaszary Galéria

Július 15-én este 9-kor kezdődik a Vaszary kertben a film, ugyanis A nagy kékség (Le grand blue) című francia-amerikai-olasz romantikus dráma bemutatása előtt Kalmár András filmrendező fedi fel a film titkait.

A Vezess helyettem (Drive My Car) című filmet július 22-én este láthatja a publikum. Ez a 2021-ben készült japán filmdráma a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat nyert, és jelölték Oscar-díjra is, melyet meg is nyert.

Francia romantikus drámaként került be a nemzetközi filmtörténetbe a Portré a lángoló fiatal lányról című francia film. Ez a film is megjárta Cannes-t, ahol óriási sikert aratott, két díjat is bezsebelt. A Time magazin a korabeli tabukon áthágó filmet „gyengéd és összetett szerelmes történetnek”, az Indiewire című lap pedig „festői mesterműnek” nevezte.

Az augusztusi péntek esték programját egy későbbi időpontban jelentik majd be.