Ingyenes koncertek a zene éjszakáján a Duna mindkét oldalán

Forrás: MTI

 2023. november 13. 11:10

Immár hetedik alkalommal telnek meg klasszikus zenével Budapest felkapott kávézói, pubjai A zene éjszakáján, november 16-án. A főváros 150. születésnapja alkalmából a fellépők köre idén először nemzetközivé válik – közölte a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ).

A BFZ zenészeihez a Zeneakadémia nemzetközi hallgatói és a partnerországok követségei által szervezett fiatal külföldi művészek is csatlakoznak.

A zene éjszakájának ingyenes minikoncertjei a Duna mindkét oldalán várják a közönséget az ősz legkötetlenebb komolyzenei eseményén. Tucatnyi helyszínre költözik majd be a zene nemcsak a belvárosban, hanem külsőbb kerületekben is. A fesztelen hangulatú minihangversenyek késő délután kezdődnek és egyes helyszíneken akár éjfélig is tartanak – olvasható a közleményben.

November 16-án hetedik alkalommal rendezik meg A zene éjszakáját

Fotó: BFZ / Facebook

 

Kiemelik, hogy A zene éjszakája idén színesebb programot kínál, mint valaha, ugyanis a világ minden tájáról érkeznek zenei formációk az alkalmi színpadokra, a megidézett zeneszerzők sora pedig Haydntől Philip Glassig ível.

A Három Holló közönsége az este folyamán megismerheti többek között a charú nevű kolumbiai hangszert, vagy hallgathat egy japán hegedű-zongora duót, amint Schubertet és César Franckot ad elő. A Lumenben egy horvát zongorista Chopint játszik, majd a program egy észt, Costa Rica-i, kazah hármas Stravinsky-produkciójával folytatódik.

A Szatyor Bárban a BFZ egyik hatos formációja kelta zenével szórakoztat, a KEG Sörházba kitelepülő BFZ-kvartett pedig a jazz szellemét idézi meg Gershwinnel, Cole Porterrel és Astor Piazzolával. A zene éjszakájának utolsó minikoncertje a Turbinában kezdődik pontban éjfélkor, már november 17-én, így a BFZ fúvósszextettje adja Budapest 150. születésnapjának első ünnepi koncertjét.

A részvétel minden helyszínen ingyenes, de a szervezők közlése szerint érdemes mihamarabb asztalt foglalni. A sokszínű események szervezője a Budapest Brand és a BP150 Projektiroda, a Fesztiválzenekar ezúttal művészeti partnerként csatlakozik a rendezvényhez.

A koncertek programja helyszín szerint a BFZ weboldalán tekinthetők meg.