Ingyenes koronavírusteszt a Horvátországból hazatért bécsieknek

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 17. 15:50

Bécs városa augusztus 21-ig ingyenes koronavírustesztet biztosít mindazoknak, akik az elmúlt tíz napban tértek vissza Horvátországból. A tesztelést a tünetmentes utazók is igénybe vehetik, személyesen, vagy a kijelölt autós tesztelőállomásokon.

Azoknak a bécsieknek van lehetőségük ingyenes koronavírustesztet csináltatni, akik augusztus 7. és 16. között érkeztek vissza Horvátországból. A vírustesztet mindenki igénybe veheti, függetlenül attól, vannak-e tünetei. Minden hazaérkező bejelentheti igényét a tesztre az 1450-es telefonszámon, ezután egy tesztelőcsapat száll ki az otthonához, ahol elvégzik a vizsgálatot.

A tünetmentes bécsiek számára további lehetőséget kínál az Ernst-Happel Stadionnál található áthajtásos, ún. drive-in autós tesztelőállomás, illetve a koronavírusteszt ugyanitt gyalogosan is igénybe vehető. A minden nap reggel 6 és este 9 között nyitva tartó állomáson naponta 500 teszt elvégzése lehetséges. A regisztráció helyben történik, csupán egy igazolvány szükséges hozzá.

A tesztelőállomáson naponta 500 tesztet végeznek el

Fotó: PID/Houdek

Újdonság, hogy az Ernst-Happel Stadionnál használják először a bécsi fejlesztésű "gargalizáló" tesztet. Ekkor egy speciális folyadékkal kell gargalizálni, majd ezt a folyadékot egy kémcsőbe visszatölteni, ezt vizsgálják meg később a laboratóriumban. Ez a módszer ősszel az iskolákban és óvodákban is használatos lesz.

A tesztelést a Munkavállalók Szamaritánus Szövetsége végzi, a konténereket a Tűzoltóság építette fel, a szervezési munkákat pedig a Bécsi Mentők munkacsoportja látja el.

Mint arról pár napja beszámoltunk, a romló járványügyi helyzet miatt az osztrák kormány azonnali hazatérésre szólította fel a Horvátországban tartózkodó állampolgárait, és augusztus 17-től életbe lépett a Horvátországra kiadott osztrák utazási figyelmeztetés. Hétfőtől Horvátországból is már csak önköltségi alapon végzett, negatív koronavírus-teszttel lehet Ausztriába belépni, vagy kéthetes karanténba kell vonulni.