Ingyenes magyar nyelvű városnéző sétákat indítanak Pozsonyban

Forrás: MTI

 2015. április 16. 22:27

Helyiek és turisták számára egyaránt ingyenes magyar nyelvű városnéző sétákat indít Pozsonyban a hétvégétől a Pozsonyi Kifli polgári társulás.

A városnéző séták során az érdeklődők helyi idegenvezetők és helytörténészek kíséretében mindig egy-egy tematikus útvonalon haladva ismerkedhetnek meg a város történetének egy-egy szakaszával. Az egy-másfél órásra tervezett sétákat havi rendszerességgel szervezik, azok megvalósításában több más magyar szervezet, köztük a József Attila Ifjúsági Klub, a Selye János Klub, valamint a Csemadok és az egyik közösségi hálón spontán módon szerveződött társaság, a Pozsonyban Dolgozó Magyarok csoportja is részt vesz – tudatta a polgári társulás.

A séták résztvevői egyebek mellett olyan témakörökkel ismerkedhetnek az azokhoz kötődő helyszíneken, mint Petőfi és Pozsony kapcsolata, Pozsony és a magyarok az első Csehszlovák Köztársaság idején, vagy éppen a századforduló magyar értelmisége Pozsonyban.

Az első magyar nyelvű városnéző sétára most hétvégén, április 18-án szombaton invitálnak, annak mottója „A boldog békeidők, avagy minden ami az útikönyvekből kimaradt." Az első séta a Pozsony óvárosában lévő egykori Kossuth Lajos térről (ma Hviezdoslav tér) indul délután, az érdeklődőket a Ganümédész kútnál várják a szervezők. A séta részletes programja a polgári társulás honlapján, a www.pozsonyikifli.sk oldalon található.