Ingyenes városnéző sétákkal rendezik meg a pozsonyi koronázási napokat

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 11. 15:45

Pozsony ebben az évben is visszatér az időben és felidézi a városban 1563 és 1830 között megtartott koronázásokat.

A pozsonyi Szent Márton-dómban a bő két és fél évszázad alatt tíz királyt, hét királynét és egy királynőt (Mária Teréziát) koronáztak meg.

A koronázási menet útvonalának egy része ma bronz koronákkal van jelölve a pozsonyi utcák burkolatán. Ezen az útvonalon vonul végig idén is a koronázási menet, amely a Pozsonyi Koronázási Napok fő látványossága lesz augusztus 14-én. A Pozsonyi várból 15 órai kezdettel induló kosztümös menethez csatlakozhatnak a nézelődők is. A Fő térre (Hlavné námestie) kb. 16 órakor érkezik a menet, ahol fanfárok fogadják.

A koronázási menetben a nézők néhány Pozsonyban koronázott király portréit láthatják korhű öltözékben felvonuló kísérő menettel, míg II. Ferdinánd lovon vonul kíséretével a menet élén. A koronázási jelképeket az egyházi méltóságok viszik, és a menetben fokozatosan bemutatkoznak a különböző korszakok öltözékei és fegyverei. A Fő téren szóban is bemutatják a koronázási menet különböző egységeit.

A kosztümös menethez a nézelődők is csatlakozhatnak

Fotó: Bratislava Tourist Board

A koronázási ceremónia kísérőrendezvényeként egykor lovagi tornákat szerveztek. Ezeket felidézve a Tyršovo nábrežie Duna-parton a koronázási menetet követően, 18 órakor lovagi tornára kerül sor, de még a kezdete előtt, 17.30 órakor korabeli táncok, párbajok és zászlós bemutatók várják a nézőket.

Ezután a koronázási eskü szertartását mutatják be, amelynek keretében a király a lovával két lábra áll és kardjával a négy égtáj felé suhintva megesküszik, hogy védelmezni fogja az országot az ellenség ellen, bármely irányból is érkezzen.

 

Ingyenes városnézések

A Pozsonyi Turisztikai Szervezet a Koronázási Napok alatt ingyenes tematikus városnézésekkel várja a helyieket és a turistákat. A séták a koronázások korát és a koronázási menet útvonalát mutatják be szlovák, magyar, angol, német és orosz nyelven.

A kétórás magyar nyelvű séta augusztus 14-én 13 órakor indul a Szent Márton-dómtól, és a várban ér véget.

A lovagi tornán és a városnéző sétákon való részvételre itt kell előzetesen bejelentkezni.

Magyar védettségi igazolvánnyal vagy az uniós digitális Covid-igazolvánnyal korlátozás nélkül be lehet utazni Szlovákiába Magyarországról, a belépési feltételek részletei itt érhetők el.