Ingyenes vasárnap a Néprajzi Múzeum Napján

Forrás: turizmus.com

 2023. február 23. 12:34

Ingyenes programkavalkádra várja az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum március 5-én.

A Néprajzi Múzeum minden évben ingyenes rendezvénnyel idézi fel, hogy 1872. március 5-én igazgatóőrré nevezték ki Xántus Jánost. Xántus az ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amivel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait.

A korábbi években a közönség színes programokon keresztül tekinthetett be a szakmai munka eredményeibe és kulisszatitkaiba.

A Néprajzi Múzeum épülete a Dózsa György úton

Fotó: Incze László

2023. március 5-én 10 és 18 óra között csaknem 30 program közül választhatnak a látogatók már a Dózsa György úti új épületben, valamint a Szabolcs utcai Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központban. A kínálatból: Térzene, Tárgysorakozó, MeseMatiné, 150-nel a Föld körül keresőjáték nyeremények ígéretével, rendes és rendhagyó tárlatvezetések Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel, emléktábla-avatás Fekete Ernővel, könyvbemutató, előadások, beszélgetések, mozi, új filmfesztivál-pályázat, workshop a fenntarthatóság jegyében, új interaktív digitális kiállítás, sok zene és meglepetés flashmob a Liget Táncakadémiával, fellép a Söndörgő és a Momentán Társulat, sőt még az Etnoshopban és az Etknow könyvesboltban is kedvezményesen lehet vásárolni.

Ez egy különleges nap lesz, amikor a Néprajzi Múzeum raktárai és restaurátor-műhelyei is megnyílnak a látogatók előtt. A múzeum gondolt a speciális látogatói igényekre is: jelnyelvi tárlatvezetésre készülhetnek a siketek és nagyothallók.