Ingyenjeggyel és Tizianóval ünnepel a Kunsthistorisches Museum

Forrás: turizmus.com

 2021. január 15. 15:54

Az évente több mint egymillió látogatót vonzó Bécsi Szépművészeti Múzeum, a Kunsthistorisches Museum idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját, mely alkalomból ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak.

Háromszáz vendég jelenlétében, 1891. október 17-én nyitotta meg I. Ferenc József császár a Bécsi Udvar Szépművészeti Múzeumát, a mai Kunsthistorisches Museumot (KHM). A kiállítóházat 1891. október 22. óta látogathatja a nagyközönség.

A jubileum alkalmából idén, a saját születésnapján minden látogató ingyen mehet be a múzeumba – ez az ajándéka a fennállásának 130. évfordulóját ünneplő kiállítóháznak. Az ünnepeltnek ehhez csupán egy fényképes igazolványt kell felmutatnia a jegypénztárnál, amely igazolja, hogy tényleg aznap született.

Tiziano Vecellio: Pásztor és nimfa, 1570/75 körül

Fotó: © KHM-Museumsverband

A jubileumi év legnagyobb dobása kétségtelenül az őszi Tiziano-kiállítás lesz, amely 2021. október 5-től 2022. január 16-ig lesz látható.

A „Tiziano nőábrázolása: Szépség – szerelem – költészet” című tárlat hatvan, részben nemzetközi gyűjteményből származó alkotás mentén mutatja be, miként ábrázolták Tiziano és kortársai – Jacopo Tintoretto, Paolo Veronese, Paris Bordone és Lorenzo Lotto – a nőket.

A kiállítás célja, hogy rámutasson a téma hihetetlen részletgazdagságára és segítsen helyesen értelmezni a gesztusokat, pillantásokat és sajátosságokat.

A konkrét arcképeken át a költészet inspirálta portrékig a szerelem és a vágyakozás történelmi, mitológiai és allegorikus ábrázolásokon keresztül jelenik meg. A realista és az idealizált portrék lehetőséget adnak az akkori ruha- és frizuradivat valamint az aranyművesség értékes alkotásainak felfedezésére és kielemzésére.

A tárlat nemcsak Bécsben, de Milánóban is látható lesz. A kiállítást egyébként már tavaly szerette volna bemutatni a KHM, de a Covid-pandémia miatt egy évvel el kellett halasztani.

A múzeum 2021. május 8-tól látható „Felsőbb erők. Emberekről, istenekről és természeti erőkről” (Von Menschen, Göttern und Naturgewalten) című kiállítása azt mutatja meg, miként viszonyultak a különböző kultúrák és korszakok a felsőbb erőkhöz, hogy aztán szabad utat engedjenek a saját asszociációiknak, érzelmeiknek és meglepő találkozásaiknak.

A pandémia miatt szintén el kellett halasztani egy évvel a múzeum kedvelt Ganymed-projektjét (Ganymed in Power – Museum der Macht), amelynek ezúttal a hatalom áll a középpontjában. A harminc művészből – táncosból, zenészből és színészből – álló csapat márciustól júniusig a múzeum egy-egy festményét – Bruegel, Caravaggio, Rembrandt és Rubens alkotását – kelti életre, hogy ezeken keresztül mutassa meg a társadalmat és a politikai életet a mai napig mélyen átható hatalomvágyat, a hatalom megsemmisülését vagy megtévelyedését.

Kapcsolódó cikkek