Inkognitóban tesztelték a horvát nyaralóhelyeket

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 21. 11:34

A végén győztest is hirdettek: a Korcula szigetén található Lumbarda lett a legjobb.

A Korcula szigetén található Lumbarda település nyerte az idén a rangos Tourism Patrol díjat Horvátországban. Ez a legrégebbi horvát turisztikai díj, amelyet 1975 óta ítél oda minden évben a legnagyobb példányszámú horvát napilap, a Vecernji List.

A lap riporterei inkognitóban keresik fel az egyes desztinációkat, és mérik fel a helyi turisztikai kínálatot. A korábbi évek során ezek voltak a nyertes települések: Vis, Trogir, Split, Dubrovnik, Zadar és Korcula városa.

Lumbarda település kiváló homokos strandjairól, nyugalmáról és a különleges helyi fehérszőlőből készült borról, a grkról ismert.

A lap szerint az utóbbi évek során a korculai turizmusban a minőség került előtérbe a mennyiséggel szemben, és ennek hatása érzékelhető is a sziget turisztikai kínálatában.

Lumbarda egyik legendás strandja, a Bilin zal

Fotó: Andrija Carli / TZO Lumbarda

A wikipedia szerint Makarskától délre, Korčula városától közúton 6 km-re, a szigetnek keleti végében, egy dombok és a Lumbardai-mező által övezett öbölben fekszik a falu. Partvidéke nagymértékben tagolt, húsz kis sziget is tartozik hozzá.

Lumbardán több régi nemesi család kastélya és erődített nyári rezidenciája található. Nagyrészt még akkor épültek, amikor gyakori volt a kalóztámadás a vidéken. Ezért erődszerűen, magas falakkal, kis ablakokkal vannak megépítve. Az idők folyamán a kastélyokat részben elbontották, részben lakóházakká építették át.