Interaktív élménytér a Mátra Múzeumban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. március 18. 10:53

Április 5-én nyitják meg az új természettudományos élményteret Gyöngyösön, a Mátra Múzeumban. A fejlesztésre Magyar Természettudományi Múzeumért Alapítvány 300 millió forint pályázati támogatást nyert el.

Interaktív élménytérről van szó – tájékoztatta lapunkat Báriné dr. Gál Edit igazgató –, amely elsődlegesen az oktatást szolgálja a jövőben. A fejlesztés a múzeum egykori ásvány- és őslénytani kiállításának a helyén valósul meg, amely az intézmény egy újabb látványossága lesz, ahol természettudományi órákat is tartanak az iskolásoknak.

Emellett elkészült a Mátra Múzeum 2019-es programsorozatának a tervezete is. A korábbi hagyományos rendezvények, mint például a Jeles napok, a Víz Világnapja, az Állatok Világnapja, vagy a Madarak és Fák Napja mellett, újdonságokkal is jelentkeznek. Szeptember elején – hagyományteremtéssel – tartják a Közünk van egymáshoz elnevezésű rendezvényt, amely a múzeum napja lesz. Ekkor különböző bemutatókat, foglalkozásokat tartanak és az intézmény vezetése meghívja azoknak a szervezeteknek a képviselőit, akikkel folyamatos kapcsolatot tart fenn.

A gyöngyösi Mátra Múzeum, ahol tavaly 50 ezer látogatót fogadtak

 

Az idén is csatlakoznak a Múzeumok Éjszkája országos rendezvénysorozathoz, melyhez újabb programokkal jelentkeznek. Októberben egy teljes hónapon át tartják a Múzeumok őszi fesztiválját. Ekkor – többek között – gyöngyösi városi sétát, irodalmi beszélgetéseket és mátrai kirándulást is ajánlanak az érdeklődőknek.

A múzeum 2019-ben más programoknak is helyet ad. Így például több hangversenyt tartanak a kertben és az aulában. Legközelebb április 6-án, a gyöngyösi Nemzetközi Művészeti Fesztivál színhelye lesz a Mátra Múzeum, ahol látványos bemutatókra várják a közönséget.

Tájékoztató tábla az intézményről turistáknak

Fotók: Mentusz Károly

Az intézmény igazgatója azt is elmondta, hogy tavaly 50 ezer látogatót fogadtak. Egész évben sok múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak az iskolásoknak. Közülük az ország különböző részeiből mintegy ötezren érkeztek az órákra és tárlatvezetésre.