Interaktív falutúrával várja a turistákat Somberek

Forrás: turizmus.com

 2016. május 31. 20:24

Csomagoljuk hagyományainkat modern köntösbe , hogy a ma embere számára is érdekesek és tanulságosak legyenek – ez az elv vezérli a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának számos kezdeményezését, a legújabbat is: az elmúlt szombaton avatták hazánk első német nemzetiségi tanösvényét.

Azon végighaladva modern, interaktív táblák és egyéb elemek segítségével ismerhetjük meg a falu nemzetiségi összetételét, a helyi németség történetét és jelenét, emellett pedig olyan izgalmas információkkal is gazdagodhatunk, amelyekből megtudhatjuk, mi köze a templom harangjainak a kommunikációhoz, hogyan segítette a falu egykori bárónője települése egyszerű lakosságát, valamint hogy vajon ki az az országosan is elismert író, aki sombereki német nemzetiségi család sarjaként e településen töltötte a gyermekéveit.

 

Több mint egy év telt azzal, hogy a somberekiek izgalmas történeteket és tartalmakat gyűjtöttek ahhoz, hogy elegendő háttéranyaguk legyen a tanösvény megalkotásához. Múltak a hónapok, és a végső terv végül interaktív tanösvény-táblák és játékok formájában öltött testet. Május 28-án a falubeliek és a meghívott vendégek közösen avatták fel hazánk első német nemzetiségi tanösvényét.

 

A sombereki német nemzetiségi tanösvényt bárki – ingyenesen – bejárhatja. Az ahhoz szükséges vezetőfüzet hamarosan az interneten is elérhető lesz (www.lehrpfad.hu), addig pedig a helyi német önkormányzatnál szerezhető be.