Interaktív tájház és meseerdő a gömöri faluban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. május 02. 11:13

Negyvenmillió forintos pályázati támogatással új turisztikai látványosságokkal gyarapodik Trizs, ezekkel még vonzóbbá válhat az Aggteleki Nemzeti Park szélén fekvő kis falu.

Hat környékbeli település, konzorciumban pályázott támogatásért "Gömör szíve - a szív útjai" címmel és közösen 286 millió forintot nyertek el a TOP program keretében - mondta el lapunknak Mácsi Istvánné Trizs polgármestere.

A fejlesztés célja, hogy megőrizzék a helyi értékeket, az építészeti örökséget. Ennek keretében Trizs központjában interaktív tájházat építenek, emellett Meseerdő elnevezéssel egy másik fejlesztést is megvalósítanak. Az Aggteleki Nemzeti Park területén levő és önkormányzati tulajdonban levő erdőben ismeretterjesztő és meditációs utat létesítenek. Ez a leendő tájháztól indul majd egy kilométer hosszúságban és az erdőben ér véget. Lényegében egy új kirándulóhely lesz, ahol lombkoronás házak is épülnek függőágyakkal, továbbá magaslest alakítanak ki, valamint erdei pihenőhely, mezítlábas ösvény és szabadtéri oktatótér is készül.

Az érkezők szakavatott idegenvezető segítségével túrázhatnak és megismerhetik a környék gazdag növény- és állatvilágát. A fejlesztések várhatóan még az idei nyáron, az idegenforgalmi főszezonban bejeződnek.

Trizs központja

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Az interaktív tájház megnyitásával új közösségi teret alakítanak ki Trizsben, ahol különféle rendezvényeket, programokat szerveznek majd. Szeretnék bemutatni a régi helyi hagyományokat, így például azt, hogyan főzik a lekvárt, vagy miként fonnak kosarat. Ezek mellett ez a helyszín a falusi esküvőknek, a családi, a baráti találkozóknak, valamint a Jeles Napokhoz kötődő eseményeknek is a helyszíne lehet.

A község vezetője azt is elmondta, hogy a turisták többsége a helyi nevezetességek megtekintése után továbbutazik Aggtelekre és Jósvafőre. A falu turizmusában fontosak a helyi termékek, így a különféle lekvárok, befőttek és szörpök, amelyek a tavaly megnyitott gyümölcsfeldolgozó üzemben készülnek. Ezeket a termékeket a mintaboltban meg is vásárolhatják az érdeklődők.

Helyi termékek kicsiny boltja

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Az önkormányzat partneri együttműködést folytat a helyi szállásadókkal és a horgásztó tulajdonosával. A falu határában levő tó az egyik kiemelkedő turisztikai attrakciója a községnek, ahol nemcsak halakat foghatnak, hanem a partján kialakított parkban pihenhetnek is a látogatók, akik többségükben belföldről, kisebb részben Szlovákiából érkeznek ide.