Interaktív tárlatvezetés, új kulturális színtér Kiskunhalason

Forrás: turizmus.com

 2018. március 05. 16:00

Több mint 500 négyzetméteres kiállítótérrel bővült a kiskunhalasi Thorma János Múzeum, és folyamatban van a tárlatokhoz kapcsolódó informatikai fejlesztés kivitelezése is.

A beruházás előzménye, hogy Kiskunhalasnak adományozta a több mint félmilliárd forint értékű képzőművészeti gyűjteményét a Bay házaspár. Kiskunhalas azt vállalta, hogy dr. Bay Miklós és felesége, dr. Bay Éva képeinek méltó helyet épít. Egy sikeres pályázat segítségével kibővítették a Thorma János Múzeum épületegyüttesét, a 21. századi igényeknek megfelelő háromszintes épületet hoztak létre.

A fejlesztésnek köszönhetően az alsó szinten a Bay-gyűjtemény (Nagybányai művészet), a földszinten a Thorma Galéria (Thorma János festményei) kiállítások láthatók. A fejlesztés eredményeképpen létrejött a létező legnagyobb Thorma János állandó kiállítás és Magyarország legnagyobb nagybányai festészeti kiállítása.

A képtár 115 festménynek és 35 nagybányai művész alkotásainak teremt mostantól méltó otthont, állandó kiállító teret. Kiskunhalas város nem kis erőfeszítésének köszönhetően Thorma János nagyméretű festményei is méltó helyre kerülhettek.

Az intézmény március 15-től már vasárnap is, 9-17 óráig fogadja a látogatókat.

Óvodai és iskolai csoportok egyaránt szívesen látogatják a tárlatokat, a fiataloknak felkészült muzeológusok tartanak 30-60 fős foglalkozásokat, tárlatvezetéseket.

A korosztályoknak megfelelően felépített tárlatvezetést jelentősen segíti majd az interaktív, akár mobiltelefonra letölthető és onnan kezelhető digitális tudásanyag, amely további információkat ad a képekkel és alkotóikkal kapcsolatban.

A projekt a Széchényi 2020 program keretében, 369,96 millió Ft európai uniós támogatás segítségével valósult meg.