Interaktív tér, rétessütés a megújult tatai Malomkertben

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. június 07. 16:50

Június 16-án nyit a megújult Malomtörténeti Élménypark, amely gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt maradandó malomipari élményt kínál majd.

„A Tatai Angolkert több fázisú rehabilitációjának egyik utolsó elemeként jött létre a Jenő-malomnak és malomudvarának, illetve az egykori Kristály fürdő területének turisztikai célú fejlesztése. Az európai uniós pályázatban Tata önkormányzata célul tűzte ki, hogy méltó emléket állít a tatai molnárok életének, aminek jegyében a Jenő-malmot interaktív kiállítótérrel ellátott, működőképes malommúzeummá alakítja át összhangban a „Tata, az élővizek városa” településimázzsal. A régi fürdő területén pedig a különböző malomszerkezetek működési elvének bemutatására is lehetőség nyílt a határ menti együttműködési program segítségével. A fejlesztés így komplex élményt és több órás programot kínál az oda látogatóknak” – mutatta be a helyszínt lapunknak Kocsis Brigitta, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. turisztikai menedzsere.

A tatai Jenő-malom egyedisége abban áll, hogy a látogatók nem csupán megismerhetik a malomipar történetét, a malmok működését, a molnárok életét, munkáját, eszközeiket és szerszámaikat, hanem mindezt interaktív módon, a modern technológia eszközeivel, korhű környezetben, műtárgymásolatok és demonstrációs eszközök segítségével élhetik át.

Június 16-tól a malom belsejében kialakított interaktív tér ad helyet a látványőrlésnek is. A szabadkéményes molnárkonyhába lépve a látogató azonnal belecsöppen a molnárok életébe. A földszinten a kisebb gyerekek egy háromperces animációs filmet nézhetnek meg egy „térbeli”, három falra történő vetítéssel. A felnőttek számára a molnárok mindennapi életéről készült ismeretterjesztő film enged betekintést a kulisszák mögé.

tata_malomkert

A Jenő-malom interaktív kiállítótérrel ellátott, működőképes malommúzeummá alakult, ahol emléket állítanak a tatai molnároknak

Fotó: Grépály András Zoltán

A Jenő-malom galériáján lehetőség nyílik múzeum- és drámapedagógiai foglalkozásra (játékos, interaktív nyomozás stb.) kézműves gyerekfoglalkozásokra, gasztroturisztikai workshopokra (kenyérlepény-, rétessütés, tésztakészítés), illetve céges rendezvényekre és csapatépítő tréningekre egyaránt.A Malomkertben lévő különböző malomszerkezetek, az őrlő- és fűrészmalom, továbbá a kalló- és hajómalom kicsinyített másai a vendégek által működésbe is hozhatók, így növelve a látogatói élményt és megkönnyítik a különböző malmok működési elveinek megismerését is. A vizesárok lehetőséget ad arra, hogy elektromos kishajót vagy vitorlást úsztassunk rajta.

Tatán és környékén egyébként már a középkori oklevelek is számos vízimalom meglétéről tesznek említést. A 18-19. század fordulóján Tata területén már húsz vízimalom működött, melyek az Esterházy grófi család birtokában voltak. A malmok nagy száma nem véletlen: a város környezeti és természeti adottságai, az egykor gazdag vizű, langyos források egész évben kedveztek a vízenergia felhasználásának. Nemcsak a környékbeli falvak lakossága áramlott a településre őrletésre, hanem komoly távolságra fekvő városok, így Esztergom vagy Győr céhesei is időről időre felkeresték a város elismert kallómalmait. A tatai malmok virágzásának a rohamos technikai és gyáripari fejlődés, és a térség forrásvizeinek apadása vetett véget.

A megújult Malomkerttel egy olyan egyedi Malomtörténeti Élménypark jött létre Tatán, mely várja az iskoláskorú csoportokat, családokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt. A helyszín egyedi atmoszférájával kiváló céges rendezvények, csapatépítő tréningek számára is.