Interaktív utazó kiállítást indít a Néprajzi Múzeum

Forrás: MTI

 2024. március 01. 14:35

Ismerd meg és alkosd újra! - Hagyományos mintakincsből új motívum címen utazó kiállítást indít a Néprajzi Múzeum. A tárlat először Romhányban, a Bereczki Máté Művelődési Házban tekinthető meg március 1. és 13. között.

A Néprajzi Múzeum pénteken induló utazó kiállításának középpontjában a magyar népi díszítőművészet megismertetése és annak mai használata áll, egy új digitális alkalmazás segítségével – olvasható a Néprajzi Múzeum közleményében.

Mint írták, a múzeum tárgyait, rajzait bemutató tablók segítségével a látogató általános képet kap a Kárpát-medencére jellemző díszítőművészetről és ennek történetiségéről, valamint a tematikus és földrajzi bemutatás során egy-egy díszítmény vagy motívum történetét is megismerhetik az odalátogatók.

A tárgyakon levő díszítmények mai használatát az interaktív motívumalkotó alkalmazás teszi lehetővé a kiállításban elhelyezett érintőképernyő segítségével. Minden egyes díszítménynél és motívumnál lehetőség van megtekinteni a hordozó tárgy fényképét, annak részleteit, származási helyét és további adatait.

Országos utazó kiállítást indít a Néprajzi Múzeum

Fotó: Néprajzi Múzeum / Facebook

 

A motívumkészítő alkalmazás a díszítmények és a matematika találkozása, ami lehetővé teszi, hogy a díszítmények minőség- és adatvesztés nélkül új megjelenési formákat alkossanak. Ez a megoldás egyedülálló módon ötvözi a múzeumi forrásanyagot és a technológia nyújtotta lehetőségeket – emelik ki a közleményben.

Az utazó kiállítást a Néprajzi Múzeum a Petőfi Kulturális Program keretén belül valósítja meg. Az országos programsorozat a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogram részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.