Ipolytarnócon láthatjuk a csúcsragadozó medvekutyát is

Forrás: turizmus.com

 2020. július 14. 14:44

Húsvétkor tervezték bemutatni, a koronavírus-járvány miatt azonban csak mostantól élvezhetik a vendégek az Ipolytarnóci Ősmaradványok bővített tartalmú holografikus vetítését a geológiai tanösvény vezetett túráján.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fejlesztésével további 4 ősállat elevenedik meg a holografikus vetítésen, többek között életnagyságban jelenik meg a 17 millió évvel ezelőtt élt csúcsragadozó, a medvekutya is.

Évek óta a geológiai tanösvény túra tetőpontját az ősállatok lábnyomai felett megelevenedő holografikus bemutató jelenti Ipolytarnócon, amelynek keretén belül eddig három miocén kori emlős idéződött meg a látogatók előtt. A legújabb kutatások az ősorrszarvúk földje mellett a krokodilok birodalmát és a varánuszszerű ősgyíkok jelenlétét is kimutatták a területen, a mostani fejlesztésnek köszönhetően most már velük is találkozhatunk a félelmetes medvekutya mellett.

A holografikus vetítésen életnagyságban jelenik meg a 17 millió évvel ezelőtt élt csúcsragadozó, a medvekutya

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Idén augusztusban lesz 120 éve, hogy Böckh Hugó, Tuzson János és diákjaik bejelentették a fantasztikus felfedezést: sok millió éves lábnyomokat találtak az akkor már nemzetközileg is híressé vált ipolytarnóci megkövesedett ősfenyő környékén, a homokkőben. A 20. század folyamán feltárt kutatási területet az 1980-as években egy csarnok felépítésével tették védetté, amely lehetőséget biztosított a lábnyomok turisztikai bemutatására is. Az elmúlt időszak holografikus fejlesztéseinek köszönhetően ebben a csarnokban, az eredeti helyzetükben levő lábnyomok fölött elevenednek meg az ősállatok.

A Miocén Park azonban nemcsak ezzel az újdonsággal rukkolt elő a szezon kezdetére – idén nyártól belecsöppenhetünk a miocén ősvilág kiterjesztett valóságába, az Idősíkok találkozása című kiállítás keretében kipróbálható egy interaktív fal is, amely nemcsak testközelbe hozza a régmúltat, hanem érintésre be is avatkozhatunk az egykori vulkánkitörés előtti események folyásába is.

A legújabb kutatások a krokodilok birodalmát és a varánuszszerű ősgyíkok jelenlétét is kimutatták a területen

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Az interaktív falon a gyerekek legnagyobb kedvencei a rágcsálók, akik felágaskodnak, illetve elszaladnak, ha megsimogatjuk őket, de a medvekutyával, a krokodilokkal és a korabeli madárvilággal is biztonságos kontaktusba kerülhetünk.

Az interaktív bemutató a 4 dimenziós időutazás moziélménye mellett jelentős segítséget nyújt a területre látogató csoportoknak, nyári táborozóknak és családoknak is a geológiai tanösvényen látottak feldolgozására és átélésére.

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujaként az Ipolytarnóci Ősmaradványok a 120 éves évforduló tiszteletére tematikus túrákat hirdetett erre az évre, illetve a honlapján cikksorozatban emlékezik meg az 1836-ban elkezdődött kutatásokról és fejlesztésekről.

A 2021-es Vadászati Világkiállításhoz kapcsolódóan pedig ettől az évtől tematikus vadászati élménynapokon tekinthetnek be az érdeklődők egy természetvédelmi célú különleges rendeltetésű vadászterület mindennapjaiba, ahol a vadásztatás célja elsősorban a természetes vadállomány-szabályozás segítése.

A programokról az osmaradvanyok.hu oldalon, valamint a terület Facebook-oldalán minden információ elérhető.