Ipolytarnócon VR-szemüveggel nézhető meg, mi történt hétmillió éve

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 03. 12:31

Tíz év kerültek elő a bükkábrányi ősfák. Az évforduló alkalmából október végéig minden hétvégén más-más programot szerveznek Ipolytarnócon.

Éppen 10 éve, hogy a bükkábrányi bányában, mintegy 60 méter mélyről előkerültek azok az ősfák, amelyekből öt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, három a miskolci Pannon-tenger Múzeumban ma is megtekinthető.

A bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg az egykor a Pannon-tenger partján álló, 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott.

Tíz éve kerültek elő a hétmillió éves bükkábrányi ősfák

Fotó: Ipolytarnóci Ősmaradványok

Az évfordulós megemlékezés Ipolytarnócon már augusztusban elkezdődött tematikus túrákkal. Az igazi programkavalkád azonban csak szeptember közepén, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan indul. A szervezők filmvetítésekkel, gyerekfoglalkozásokkal és VR-szemüveges bemutatókkal idézik meg a hétmillió évvel ezelőtti Pannon-tenger világát, október végéig minden hétvégére más-más programot kínálva.

Az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban szeptember közepétől érintőképernyős terminálok segítségével játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a gyerekek és a felnőttek a Pannon-tenger korát, aki pedig a természetben szeretné próbára tenni tudását, annak a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazáson belül kínálnak játékos interaktív bemutatókat és feladatokat.

A programsorozat szeptember 10-től Galbács Tamás fotókiállításával, szeptember 23-án pedig Palóc Termelői Nappal is kiegészül, ahol a környék kézműves helyi termelői, termékei mutatkoznak majd be a természetvédelmi területen.

Az őszi időszakban az 4DX mozivetítés és a kombinált belépők díját is csökkentették.

Kapcsolódó cikkek