Irány Zalaegerszeg!

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2024. április 30. 16:45

A Balaton és az Őrség között félúton, a dimbes-dombos göcseji táj szívében, erdőkkel körbeölelve helyezkedik el Zalaegerszeg. Számos látnivaló, szórakozási lehetőség és az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően megannyi felfedezésre váró újdonság csábítja a látogatókat.

A turisták egy varázsütésre a múltban találhatják magukat, ha kilátogatnak a Göcseji Falumúzeumba, hazánk legelső szabadtéri néprajzi múzeumába. Az eredeti épületek között sétálva a göcseji tájegység különleges világát ismerhetik meg. A Zala holtága mellett felépített mesés falu régvolt időket idéz: paraszti portáival, kiskertjeivel, vízimalmával és mesetúráival hívogatja látogatóit.

A falumúzeumban a göcseji tájegység különleges világát ismerhetjük meg

Fotó: Városmarketing Iroda, Zalaegerszeg

A skanzen barátságos portáinak megtekintése után érdemes a szomszédos Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum felé venni az irányt. Európa második legnagyobb műszaki-technikai múzeumában megismerhető az olajipar és a vízbányászat története, többek között fúrótornyok és a bányászok életéhez kapcsolódó emléktárgyak gazdagítják a kiállítás anyagát, sőt a világ legkisebb türelemüvege is itt látható!

A város turisztikai motorjának számító Gébárti-tó

Fotó: Városmarketing Iroda, Zalaegerszeg

A Göcseji Múzeum Elődeink élete című várostörténeti kiállításán humoros animációk, filmek, hanganyagok, interaktív játékok segítségével fedezhető fel Zalaegerszeg múltja. A szomszédos modern, kívül-belül impozáns épületben, a Mindszentyneumban a 20. századi magyar egyháztörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Mindszenty Józsefnek az életútját és a kommunista diktatúra alatti egyházüldözés időszakát bemutató kiállítás kapott otthont. Mindkét múzeumban rendhagyó, szubjektív tárlatvezetések gazdagítják az élményt.

A Mária Magdolna Plébániatemplom, ahol Mindszenty József 25 évig szolgált apátplébánosként

Fotó: Városmarketing Iroda, Zalaegerszeg

A zalaegerszegi újdonságok sorát az Alsóerdei Sport- és Élménypark is gazdagítja, ahol többek között 12 méter magas mászófal, kalandpálya, sípálya és -szimulátor, gokarttal bejárható KRESZ-pálya, játszópark és virtuális játéktér várja az adrenalin szerelmeseit. Innen már nincs messze a bazitai dombtetőn felépített TV-torony, amelynek kilátójából 360 fokos a panoráma, és ahonnan nemcsak a város és a Göcsej, de akár az Alpok csipkéi is láthatók. Az élményparkot és a TV-tornyot a Tölgyek útja túraútvonal egyik szakasza köti össze, mely a tündérkertnek is nevezett Azáleás-völgyön, egy harsogó zöld erdei ösvényen keresztül vezet felfelé.

A TV-torony kilátójából pazar kilátás nyílik

Fotó: Városmarketing Iroda, Zalaegerszeg

A város turisztikai motorjának számító Gébárti-tó környékén az Aquacity Vízicsúszda- és Élménypark változatos szabadtéri medencékkel, csúszdákkal, korosztálytól függetlenül várja a vizek szerelmeseit, emellett fedett termálfürdő és hűsítő vizű tóstrand egyaránt található itt. A tó körül tanösvények és sétautak vezetnek, melyeken könnyen elérhető a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház is, ahol a kézműves hagyományok és tradíciók rejtelmeiről hull le a fátyol. A házban megtapasztalható a régi mesterségek tisztelete, a szokásaink szeretete, valamint az, hogy a művészeknek szíve, a népi műalkotásoknak pedig lelke van.

Az Aquacity korosztálytól függetlenül várja a vizek szerelmeseit

Fotó: Városmarketing Iroda, Zalagerszeg

Zalaegerszegen a változatos szálláskínálat mellett hagyományos vendéglők, trendi bisztrók, gasztrobárok és hangulatos kerthelyiségek várják a vendégeket. Feltétlenül kóstoljuk meg a hagyományos göcseji étkeket is: a dödöllét, a prószát, a tökös-mákos rétest. A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon pedig megvásárolhatók a helyi, göcseji kézműves termékek, sőt akár még a készítésük is kipróbálható, elsajátítható. Gasztronómia és hagyomány, múlt és élmény mesterfokon kapcsolódik itt össze.

Irány Zalaegerszeg, mert itt tényleg jó vendégnek lenni!

(X)