Ismeretlen királynő piramisát fedezték fel Egyiptomban

Forrás: MTI

 2017. április 04. 13:23

Mintegy 3700 éves, a 13. dinasztia idején épült piramis jó állapotban fennmaradt részeit tárták fel Kairótól délre, a dahsúri nekropoliszban. A feltárási munkálatok jelenleg is tartanak. Remélik, találnak olyan feliratot, amelyből kiderül a tulajdonosának kiléte.

A piramisra a 4. dinasztia (i.e. 2613–2494) első uralkodója, Sznofru fáraó tört falú piramisától északra bukkant rá egy egyiptomi régészcsoport. Az újonnan felfedezett piramis ívelt oldalainak különös formája sokak szerint onnan eredhet, hogy az ókori Egyiptomban ez volt az első kísérlet egy sima oldalú piramis építésére – olvasható az Ahram Online angol nyelvű egyiptomi hírportálon. A minisztérium közleménye szerint a most feltárt, a 13. dinasztia idején épült piramis nagyon jó állapotban maradt fenn.

A piramis felszíne

Fotó: AFP

A piramisból egyelőre belső struktúrájának néhány részét, köztük a piramis belsejébe vezető folyosót, egy déli rámpához vezető helyiséget és egy nyugati oldalon fekvő szobát sikerült kiásni. A folyosón rábukkantak egy 15 centiméter széles és 17 centiméter magas alabástrom kőtömbre, amelybe 10 függőleges hieroglifasort véstek. A feliratot még tanulmányozzák a régészek. Előkerült egy gránitgerenda és számos kőtömb is. Mahmud Afifi, az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium régészeti osztályának vezetője azonban hangsúlyozta, hogy a feltárási munkálatok folytatódnak.

A feltárt folyosó

Fotó: AFP

 

Alabástromkő 10 függőleges hieroglifasorral

Fotó: AFP

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó Zahi Havvász volt egyiptomi régészeti miniszter szerint az eddigi leletek arra utalnak, hogy a piramis egy királynőé lehetett, akit a férje vagy a fia közelében temettek el. A neves szakember reméli, hogy találnak olyan feliratot, amelyből kiderül a piramis tulajdonosának kiléte. Úgy véli, akár egy eddig ismeretlen királynő neve is felbukkanhat.

Kapcsolódó cikkek