Ismét bombázó roncsával gazdagodott a RepTár

Forrás: turizmus.com

 2018. október 29. 17:00

Október 25-én újabb II. világháborús roncs került elő a Dunából a folyó rekord alacsony vízállása miatt.

A B-17-es roncsának megmentésénél ismét a Magyar Roncskutató Egyesület és az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis tagjai működtek közre. A művelet után a repülőgép maradványait a RepTárba szállították, ahol 2018. október 26-tól tekinthetik meg a látogatók.

A II. világháború idején a Honvéd Repülő Kísérleti Intézet (RKI) vizsgálta meg azokat a repülőgépeket, melyeket a Magyarország elleni éjszakai és nappali támadások során lelőttek. Az RKI elsődleges feladata a repülőgéptípusok beazonosítása volt. Abban az esetben, ha roncsot katonai szempontból értékesnek ítélték, akkor beszállították a legközelebbi repülőtérre, kiértékelésre. A roncsok segítségével lehetőség volt az ellenséges repülőgépek vizsgálatára, amit a honi légvédelem a későbbiekben hasznosítani tudott. Azokat a roncsokat, amelyekre az RKI nem tartott igényt, a helyszínen hagyták, és a honvédség vagy a csendőrök őrizték elszállításukig.

B-17-es akcióban...

 

1944. szeptember 26-án az RKI levelet írt a Weiss MandfrédGyár igazgatójának, Szmink Viktornak, melyben tájékoztatta, hogy 49 db olyan repülőroncs van az ország területén, melyet nyersanyag hasznosításra átadnak a gyárnak. Ezen a listán szerepel egy B-17-es roncs is, mely Makádon zuhant le 1944. július 30-án.

...és a Dunából roncsként kiemelve

Fotók: Halvax Károly és fortepan.hu

Minden bizonnyal, a most megtalált repülőgép darabok ebből a gépből származnak, mivel a Duna rendkívül alacsony vízállása miatt Kulcs és Makád között került elő a mederből. A repülőgép pontos beazonosítása további kutatást igényel.