Ismét díjazták az ökoturisztikai létesítményeket

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 26. 14:52

Idén ötödik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére ezúttal is a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan, szeptember 26-án került sor a Magyar Természettudományi Múzeumban.

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2014” cím elnyerésére kiírt pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények kínálatuk látogató- és családbarát jellege alapján mérettessenek meg. A pályázat kiírása és lebonyolítása a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátó-ipari Főosztálya, valamint a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg. A díjakat e három szervezet képviselői:  Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár, Nemes Andrea az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője és Faragó Péter vezérigazgató adták át.

 

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 18 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el.

Az idei pályázat újdonságát jelentette, hogy a 2014-ben beérkezett pályázatok esetében különdíjak odaítélésére is volt lehetőség, melyeket idén tanösvény kategóriában kettő, látogatóközpont kategóriában egy létesítménynek ítéltek oda innovatív megoldásaiért, követendő példáiért.

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2014” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2014” címet.

DÍJAZOTTAK:

Látogatóközpont kategóriában:

I. helyezett: FUTURA interaktív Természettudományi Élményközpont, Mosonmagyaróvár (Flesch Károly Nonprofit Kft.)

II. helyezett: Királyréti Látogatóközpont (Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

III. helyezett: Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló (Tisza-tavi Ökocentrum Nonprofit Kft.)

 

Tanösvény kategóriában:

Megosztott I. helyezést értek el: Élet a kaszálógyümölcsösben tanösvény, Szalafő (Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság); Molnárka tanösvény, Gemenc (Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt.);

III. helyezett: Dr. Marián Miklós sétány, Baláta-tó (KASZÓ Zrt.)

 

KÜLÖNDÍJAK A LEGINNOVATÍVABB LÉTESÍTMÉNYEKNEK:

Látogatóközpont kategóriában:

Katica Tanya Élményközpont, Patca (BPR Consult Kft.)

Tanösvény kategóriában:

Királyréti tanösvény (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

Jeli Varázskert tanösvény, Kám, Jeli arborétum (Szombathelyi Erdészet Zrt.)

További információk: www.itthon.hu