Ismét Izrael Nap Újlipótváros szívében

Forrás: turizmus.com

 2023. május 17. 16:07

Május 21-én vasárnap ismét Izrael Nap (Jom Háácmáut) a Szent István parkban az MERKAZ - Héber és Izraeli Kulturális Központ szervezésében. A közel 50 kitelepülő szervezet közreműködésében megvalósuló rendezvényen zene, gasztronómia, hazai és nemzetközi kulturális programok várják a látogatókat.

Autentikus izraeli és közép-kelet-európai zsidó konyhát kóstolhat a meg minden fesztiválra látogató: lesz kitelepülő kóser üzlet az Oblath Kóser Bolt jóvoltából, az éttermi vonalat a jól ismert Carmel Kóser Étterem és a Hummus Bar erősíti, a Semes Pékség és a Brooklyn Bagel különlegességeivel karöltve. Az eseményen jelen lesz a Fragola Fagylaltozó és az Extra Café is; ezen kívül sok más finomságra bukkanhat a programok között pihenni vágyó közönség – tájékoztatták lapunkat a szervezők.

Zenei előadók között ismét fellép többek között a Czakó Virág Quartet, az est zárókoncertjén pedig egy izraeli zenekart, a Quarter to Africát láthatjuk a színpadon, akik a 2022-es Sziget Fesztiválon is megtáncoltatták a közönséget.

Az elmúlt években is sok látogatót vonzott az Izrael Nap

Fotó: Izrael Nap

 

A zenei feltöltődés mellett kulturális és aktív programokhoz is lehet csatlakozni a nap folyamán.  A Szent István parkban debütál a Budapest150 kvízjátéka. A Mázlista elnevezésű, nyolcalkalmas programsorozat első állomásán kifejezetten zsidó tematikájú kérdésekben lehet magunkat megmérettetni helyszíni nyereményekért. Az utazó installáció utolsó állomása után pedig izraeli retúrjegyet nyerhetnek a résztvevők.

A MAZSIHISZ jóvoltából a bátrak különleges pénzesőben próbálhatnak szerencsét: a Money Box speciálisan erre a célra kialakított telefonfülkéjében a cél minél több játékpénzt elkapni a levegőben, amelyek ajándékra válhatóak a helyszínen.

Gyermeknapra hangolódva egy igazi elő-gyereknapi vasárnapot varázsol a parkba a kicsiknek szóló programpaletta. A Gólem Színház Bárkaland című gyerekelőadását hozza el, a nagyszínpadon pedig a Buborék Együttes játszik majd. Természetesen nem maradhat el az ugrálóvár, kézműves sarok, mesés fotófal, arcfestés, popcorn és a vattacukor sem.

A szervezők szerint az Izrael Nap arra is jó alkalom, hogy felhívják a figyelmet a sokszínű izraeli kultúrára. Fontos, hogy résztvevőként nem csak a hazai zsidó közösségre számítanak: az ingyenes rendezvény mindenki számára nyitott, akit érdekel az izraeli kultúra, vagy épp szívesen kimozdulna otthonról.