Ismét látogatható a Mont Saint-Michel-i apátság kerengője

Forrás: turizmus.com

 2017. november 15. 17:50

Teljesen egészében megnyitották a Mont Saint-Michel-i apátság kerengőjét a nagyközönség előtt. A franciaországi műemlék korábban restaurálási munkálatok miatt részlegesen zárva volt.

Az egymillió euró (312 millió forint) értékű munkák miatt a kerengő nagy ablakához nem juthattak el a turisták. A nyugati teraszon, amelyről kiváló a kilátás a La Manche csatornára, és az apátsághoz hasonlóan szintén szerepel az UNESCO világörökségi listáján, nem voltak munkálatok, így végig látogatható volt. A kerengő kertje csak 2018 tavaszára készül el – közölte a Nemzeti Műemlékek Központja.

A 2017 elején megkezdett munkák elődleges célja a híres lovagterem felett elhelyezkedő kerengő szigetelése volt, mert a lovagterem több boltívén penész foltok jelentek meg.

Fotó: France.fr M. Rappilard

Az apátság alatt egyébként nemrég középkori temetőt találtak. A 2017. januári ásatások során mintegy negyven, különböző állagú sírhelyet tártak fel - közölte a minap a nemzeti régészeti kutatóintézet.

A temetőt tavaly év végén fedezték fel, a főutca alatt, a csatornahálózat tatarozása közben. Harminc méteres sugárban helyezkedett el a Szent Péter plébániatemplom körül, az apátsághoz vezető főút jobb oldalán.