Ismét megnézhető az Aranyvonat Budapesten augusztus 20-án

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 17. 16:32

Az Aranyvonatra autentikus egyenruhába öltözött koronaőrök és a múzeum kapuőrei vigyáznak az Alkotmány utcában augusztus 20-án, és a vonatban megcsodálható a korona, a jogar, az országalma, illetve az ereklyetartóban fekvő Szent Jobb hiteles másolata.

1938-ban kettős szentévet ünnepelt az ország, mert ekkor tartották hazánkban a XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszust és emlékeztek meg Szent István (1000‒1038) halálának 900. évfordulójáról. Utóbbihoz számos esemény kapcsolódott, köztük az Aranyvonat országjáró körútja.

A magyar tervező- és díszítőművészet kiemelkedő darabját négy hónap alatt építették meg. A teljes szerelvény öt kocsiból és egy mozdonyból állt, az egyházi és világi méltóságokat, a sajtó képviselőit szállító két-két luxuskocsi fogta közre az ereklyét szállító, bizánci stílusban díszített aranykocsit, amit a MÁV egyik kalauzkocsijából alakítottak ki. Az ereklyeszállító a II. világháború végén viszont elpusztult.

Az Aranyvonat rekonstrukciója

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

 

A rekonstrukcióját a Budakeszi Kultúra Alapítvány a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületével közösen kezdeményezte 2010-ben, majd 2015-ben magyar kormány a Magyar Nemzeti Múzeumot bízta meg a rekonstrukciós munkálatok felügyeletével, a tervezésben pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Vasúttörténeti Park szakemberei is részt vállaltak.

Az új Aranyvonat öt év alatt készült el az eredetivel megegyező külsővel, de a mai vasútbiztonsági előírásoknak megfelelve.

A korona, a jogar, az országalma, illetve az ereklyetartóban fekvő Szent Jobb hiteles másolata

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum