Ismét meghirdették az Okosturizmus európai fővárosa versenyt

Forrás: turizmus.com

 2022. március 31. 16:52

Az Európai Bizottság elindította az Okosturizmus európai fővárosa versenyt. A kezdeményezés célja olyan európai városok díjazása, amelyek kiemelkedő, innovatív, digitalizált és fenntartható turisztikai gyakorlatot folytatnak.

A turizmus kiemelkedő szerepet játszik a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, illetve a sokszínű és multikulturális Európa létrehozásában. Ebben a szektorban az okosturizmus gyorsan az innováció élvonalába jutott számos alkategóriában, ideértve az akadálymentességet, a digitalizációt és a fenntarthatóságot. A kezdeményezésen keresztül az Európai Bizottság célja az európai turizmus helyzetének fenntartása és a kiválóság kultúrájának támogatása az európai turisztikai szektorban - tájékoztatta lapunkat közleményében az Okosturizmus európai fővárosa titkárság.

Bordeaux és Valencia, az okosturizmus jelenlegi európai fővárosainak helyét átvevő nyertes városok szakértő kommunikációs és márkaépítési támogatást kapnak 2023-ban, amelyek a kiváló, okos és innovatív intézkedésekről szólnak. Ezeknek köszönhetően emelkedtek ki és sikerült a 2023-as Okosturizmus európai fővárosaivá válniuk- írták.

Infografika az Okosturizmus 2022. évi európai fővárosainak egyikéről, Valenciáról

Fotó: https://smart-tourism-capital.ec.europa.eu/

Ide tartozik egy promóciós videó összeállítása, egy hatalmas hashtag szobor felépítése egy ismert helyszínen, sokrétű promóciós tevékenységek szervezése, illetve az EU-szintű és nemzetközi láthatóság. A győzteseknek lehetősége lesz csatlakozni a verseny korábbi szériáiban résztvevő okosúticélok egyre növekvő és egyre aktívabb hálózatához, így megoszthatják egymással a leghatékonyabb gyakorlatokat és tanulhatnak egymástól

Az „okosturizmus európai fővárosa" egy olyan EU-kezdeményezés, amelyet jelenleg a COSME program keretében finanszíroznak. Mint ilyen, a részvétel nyitva áll az EU tagállamai, és a nem EU-államok számára is, amelyek részt vesznek a COSME programban.

A 2023-as okosturizmus európai fővárosa címért versenybe szálló városoknak négy területen kell bemutatniuk innovatív turisztikai gyakorlatukat: az akadálymentesség, fenntarthatóság, digitalizálás, kulturális örökség és kreativitás területein.

A pályázatokat először egy független szakértőkből álló bizottság értékeli. A második lépésben 7 várost kiválasztanak a szűkített listára, amelyeket aztán felkérnek arra, hogy az európai zsűri előtt mutassák be városuk pályázatát. Az európai zsűri két győztest választ ki az 2023-as okosturizmus európai fővárosa címre, amelyeket 2022 novemberében fognak bejelenteni.

A versenyről korábban már bebizonyosodott, hogy sikeres. Az Okosturizmus 2023-as európai fővárosa verseny negyedik szériája. Bordeaux-t és Valenciát választották az Okosturizmus 2022-es európai fővárosaivá, Göteborg és Málaga voltak az Okosturizmus 2020-as európai fővárosai, míg a legelső versenyt Helsinki és Lyon nyerték, és viselték közösen a 2019-es Okosturizmus európai fővárosa címet.

A jelentkezéshez a város képviselőinek ki kell tölteni az online formanyomtatványt. A jelentkezés határideje 2022. június 1. 17:00 óra (közép-európai idő szerint).

További információ: info@SmartTourismCapital.eu